Čínská ekonomika zpomaluje, menší byla i inflace

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 5. 2011 9:19
Ceny rostly v Číně o 5,3 procenta, oproti březnovému vrcholu o 0,1 % pomaleji
Tempo růstu čínského průmyslu kleslo na 13,4 z březnových 14,8 procenta.
Tempo růstu čínského průmyslu kleslo na 13,4 z březnových 14,8 procenta. | Foto: Radek Pecák

Peking - Menší inflaci i pomalejší růst tržeb obchodníků i průmyslové výroby zaznamenala v dubnu čínská ekonomika podle vládních statistických údajů.

Ceny rostly o 5,3 procenta oproti březnovým 5,4 procenta. To potvrzuje předpoklad, že cenové tlaky v druhé největší ekonomice světa dosáhly vrcholu a ve druhém pololetí by mohly polevovat.

Hlavní podíl na zpomalení inflace měl menší růst cen potravin, které zdražovaly o 11,2 procenta, což je o 0,5 procentního bodu méně než v březnu.

"Cenové tlaky jsou stále nepříjemně silné, v dnešních údajích však vidíme známky toho, že oficiální opatření posledních zhruba šesti měsíců mají svůj vliv," řekl agentuře Reuters ekonom hongkongské pobočky Royal Bank of Scotland Brian Jackson.

Meziroční tempo růstu průmyslové výroby se v dubnu zpomalilo na 13,4 procenta z březnových 14,8 procenta. Ekonomové podle ankety Reuters čekali zachování růstu na 14,7 procenta.

Maloobchodní tržby vzrostly meziročně o 17,1 procenta z předešlého tempa 17,4 procenta. Analytici zde naopak čekali nárůst tempa na 17,6 procenta.

Čínská centrální banka od loňského podzimu ve snaze o zpomalení prudkého růstu úvěrů zvýšila sedmkrát povinné minimální rezervy komerčních bank a čtyřikrát i základní úrokové sazby. Jackson čeká, že Peking zvýší úroky ještě dvakrát.


 

Právě se děje

Další zprávy