Saab zachraňují Číňané, investují 150 milionů eur

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 5. 2011 14:39
Po Volvu spasí čínské peníze i Saab, Spyker mu prodá 30 procent akcií a získá pro Saab 150 milionů eur
Saab od začátku dubna nevyrábí kvůli nedostatku prostředků.
Saab od začátku dubna nevyrábí kvůli nedostatku prostředků. | Foto: Saab

Stockholm - Prodělečnou švédskou automobilku Saab zachrání investicí 150 milionů eur malá čínská automobilka Hawtai Motor Group.

Dohodu o investici oznámil podle agentury AP vlastník Saabu, nizozemský Spyker. Saab musel na začátku dubna kvůli nedostatku prostředků zastavit výrobu. V pondělí však obdržel krátkodobou půjčku ve výši 59 milionů eur a do týdne se chystá výrobu obnovit.

Čínská automobilka za 120 milionů eur odkoupí 29,9 procenta akcií Spykeru, zbylých 30 milionů poskytne jako úvěr s půlroční splatností. Částka má Saabu pomoci zaplatit dluhy a udržet jej delší dobu nad vodou.

Celou transakci musí posvětit čínské a švédské úřady i Evropská investiční banka.

Jak upozornila agentura AP, tato dohoda znamená, že už dvě švédské automobilky, které byly dřív v amerických rukou, zachraňuje čínská investice. V loňském roce prodal americký Ford výrobce osobních aut Volvo čínské firmě Geely za 1,5 miliardy dolarů.

Šéf Spykeru Victor Muller uvedl, že díky této dohodě má Saab zajištěné střednědobé financování a zároveň firma může vstoupit na čínský trh a uzavřít partnerství se silným čínským výrobcem.

Pro Saab jde po roce o další klíčový pokus o záchranu - na začátku loňského roku jej Spyker zachránil před postupným ukončováním výroby, které naplánoval původní majitel, americká automobilka GM.

 

Právě se děje

Další zprávy