Co s námi bude? Čína sní všechnu kukuřici a dojdou ryby

Ekonomika Ekonomika
24. 4. 2011 14:11
Kde leží budoucí zisky? Jistota: devět miliard strávníků a voda jako software
Produkce banánů - ilustrační foto
Produkce banánů - ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco, Praha - Řeknete si možná: koho by to zajímalo, když jde o tak nudný byznys, jako je zemědělství. Omyl.

Nejde o nic méně fascinujícího, než o holé přežití světa. Posuďte sami: stačí citovat z poznámek některých ze 170 předních odborníků světového byznysu, kteří na konferenci Agriculture 2.0 v San Franciscu nedávno vystoupili.

Poznámky vypovídají o vývoji cen komodit, bez nichž nepřežijeme, mnohem více než stohy analytických reportů.

Poznámka 1: Do roku 2050 bude na světě žít devět miliard lidí.

Poznámka 2: Sporná ekologie. Udržitelné, ekologicky šetrné zemědělství je fajn. Pokud by se ale v jednom okamžiku celosvětově přešlo na tento způsob produkce, polovina současné populace obratem zemře hlady.

Poznámka 3: Některé firmy výrazně pokročily v oblasti vývoje čistě přírodních pesticidů. Je to podstatné, vždyť až dvě třetiny těchto prostředků "protečou" půdou bez efektu.

Poznámka 4: Důležitým tématem byla voda. Podle řady odborníků je právě voda nejvíce podhodnocenou komoditou. Někteří přirovnávali vodu k softwaru, když hardwarem má být obdělávaná půda.

Poznámka 5: Investice do zemědělské půdy jsou stále "v plenkách". Ve Spojených státech je v rukou investičních společností pouze necelé procento obdělávané půdy. Systém je navíc v podstatě nezadlužený. Že by příležitost?

Poznámka 6: Čína je nenasytná, a to platí i v tomto oboru. Řeč byla konkrétně o kukuřici. Letos by měla skoupit na zahraničních trzích zhruba 1,6 milionu tun kukuřice a do roku 2015 se pohybují odhady dovozů této komodity do Číny až na 15 milionů tun ročně. Když víte, kolik se jí na světě pěstuje, pochopíte, že je tu problém.

Poznámka 7: Všichni už znají "peak oil", tedy vrchol v těžbě ropy. V San Franciscu se však mluvilo o něčem jiném - úroveň rybolovu stagnuje posledních deset let. "Peak fish" už je dávno na světě.

Poznámka 8: Asi nejzásadnější výstup konference: Nehledě na to, jak se Fed a další centrální banky rozhodnou zvyšovat sazby a "vypínat tiskárny na peníze", poptávka po potravinách poroste úměrně světové populaci. Takže zapomeňte na kvantitativní uvolňování a jděte si koupit rýži a sóju.

 

Právě se děje

Další zprávy