Čína slíbila další liberalizaci měny

ČTK, eko
26. 1. 2006 10:35
Davos - Podle guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan bude liberalizace součástí širších ekonomických reforem a tento proces bude postupný.

PŘEČTĚTE SI: Čínská měna se začala obchodovat

Čína je pod tlakem USA a dalších západních zemí, aby umožnila další růst své měny. Ten loni po dvouprocentní revalvaci stoupl asi o 2,5 procenta a podle Američanů je to příliš málo. USA si stěžují že uměle nízký kurz čínské měny vede k jejich rekordně vysokému obchodnímu deficitu s Čínou.

"Zachováme obezřetnou hospodářskou politiku. Budeme zmírňovat regulaci úrokových sazeb a směnného kurzu," řekl guvernér na ekonomickém fóru v vosu. Letos chce Peking dále otevřít sektor finančních služeb, řekl.

Loni v červenci Peking vyšel vstříc tlaku Západu, zrušil pevný kurz k dolaru a revalvoval jüan o 2,1 procenta. Umožnil také mírné každodenní kolísání, takže jüan díky tomu přibral dalších 0,5 procenta.

Na otázku, zda Peking pásmo kolísání jüanu rozšíří, Čou odpověděl: "Víte, čínské ekonomické reformy jsou postupné". Podle něho má nyní čínská devizová politika dobré parametry, což dosvědčuje i to, že sousední země volí jako prostředek směny v přeshraničním obchodě právě jüan.

Ekonomický vzestup Číny a Indie je tento týden v Davosu jedním z hlavních témat diskusí. Loni čínská ekonomika podle nejnovějších údajů vzrostl o 9,9 procenta a podle některých výpočtů se možná podle výkonu dostala až na čtvrté místo na světě za USA, Japonsko a Německo.

 

Právě se děje

Další zprávy