Čínská ekonomika vzrostla o 9,9 procenta

ČTK
25. 1. 2006 11:25
Peking - Čínská ekonomika v loňském roce vzrostla o 9,9 procenta, což je pouze mírné zpomalení proti roku 2004, kdy růst činil 10,1 procenta.

Oznámil to čínský statistický úřad, který očekává další silný růst i letos. Růst ve výši deseti procent Čína zaznamenala také v roce 2003.

Díky vytrvalému růstu se zvyšuje i příjem na hlavu, který loni dosáhl zhruba 1700 dolarů (asi 40.000 Kč). To je sice podle měřítek vyspělých zemí pořád málo, avšak Čína už předstihla
například Maroko.

Výstup čínské ekonomiky měl loni hodnotu 2,23 bilionu dolarů, což Čínu zařadilo na páté místo ve světě. Čína se tak dostala před Francii a dokonce útočí na čtvrtou Británii. Přesné srovnání je ale závislé i na směnných kurzech.

Čínská ekonomika vykazuje stabilně velmi silný růst, i když se vláda snaží přijmout opatření na ochlazení ekonomiky. Mimo jiné zavedla limity na poskytování úvěrů v určitých odvětvích, ve kterých by podle ní mohlo hrozit přehřátí. Snahy vlády ale nemají výraznější účinek.

"Jejich ekonomika je jako supertanker," poznamenal ekonom banky Standard Chartered Stephen Green. Podle něj by v jiných zemích omezení úvěrů a další opatření na zpomalení růstu zřejmě zabrala, ale nikoli v Číně. Na růstu se ze 48,8 procenta podílely investice. Třetinu zajistila soukromá spotřeba a z 18 procent se o růst zasloužil obchod.

Vláda se snaží podporovat hlavně spotřebu, zatímco investice má snahu brzdit. Podle statistického úřadu je ale nutné zabránit také tomu, aby se vytvářely nadměrné kapacity. To s sebou přináší riziko růstu špatných úvěrů a znamená to riziko plýtvání zdroji a dále hrozbu bankrotů a růstu nezaměstnanosti.

Pokud ale politika čínské vlády nedozná vážnějších přehmatů, jsou vyhlídky na letošní rok velmi dobré. Ekonomika i ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 9,9 procenta, zatímco ekonomové očekávali růst o 9,7 procenta. Podle analytiků se růst HDP v Číně letos i v příštím roce udrží nad devíti procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy