USA vyzvaly Čínu k uvolnění růstu měny

ČTK, eko
25. 1. 2006 18:06
Davos - Čína musí dovolit své měně jüanu další posílení, protože loňská mírná revalvace neměla na čínskou ekonomiku žádný negativní vliv.

PŘEČTĚTE SI: V Davosu začalo ekonomické fórum

Po dnešním zahájení výročního zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu to řekl tajemník ministerstva financí USA Timothy Adams.

"Při těchto tempech hospodářského růstu mohou skutečně udělat více," řekl Adams televizi Bloomberg. "Zhodnocení měny z loňského roku nemělo na čínskou ekonomiku absolutně žádný vliv," dodal tajemník.

USA loni tlačily Čínu k přechodu na tržněji zaměřené určování směnného kurzu. V červenci tomu Peking vyhověl, zrušil pevný kurz k dolaru a revalvoval jüan o 2,1 procenta. Umožnil také mírné každodenní kolísání, takže jüan díky tomu přibral dalších 0,5 procenta.

Podle USA je však dosavadní zhodnocení jüanu nedostatečné. Americké firmy si stěžují, že uměle nízký kurz čínské měny podporuje čínský vývoz a znevýhodňuje americký vývoz do Číny. Výsledkem je pak podle Washingtonu rekordně vysoký obchodní deficit USA s Čínou.

Představitel čínské komerční banky Bank of China však v Davosu naznačil, že čínské úřady pravděpodobně s další revalvací spěchat nebudou. "Jüan bude zhodnocovat velmi pomalu a americký dolar vůči němu zřejmě klesne jen nepatrně," řekl činitel banky Ču Min.

Adams poukázal na snahy Kongresu uvalit na Čínu kvůli nízkému kurzu měny obchodní sankce a řekl, že to není v zájmu USA ani Číny. Dodal však, že Čína musí přistoupit k závažným reformám. "Jsou na cestě reforem, ale musí postupovat rychleji," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy