Číňané si začínají překážet v expanzi

3. 1. 2006 13:22
Peking - Číňané překážejí v rozmachu Číňanům. Tak by se dal charakterizovat krok akcionářů hongkongské ropné firmy CNOOC Ltd.
Foto: Aktuálně.cz

Ti odmítli změny ve stanovách, které by mateřské čínské firmě China National Offshore Oil Copany dovolily provádět akvizice v zahraničí jménem celé společnosti.

Zatím se totiž o zahraniční transakce snažila sama hongkongská firma. V loňském roce v zásadě neúspěšně. Podala nabídku na odkup americké ropné společnosti Unocal. Chtěla zaplatit 18,5 miliardy dolarů. Rozhodně více než nabídl nakonec vítězný americký Chevron. Nicméně právě strach z Číny vyvolal ve Spojených státech hysterické reakce senátorů, kteří akvizici odmítali. CNOOC se nakonec sama stáhla, než aby čelila politickým tlakům.

"Právě z těchto důvodů by bylo mnohem výhodnější, aby obě firmy postupovaly společně. Není to však katastrofa," uvedl analytik ze společnosti Macquarie Scott Weaver pro agenturu Reuters.

Sama mateřská firma to však vidí jinak. "Ztratili jsme konkurenční výhodu vůči našim čínským konkurentům, jako jsou Sinopec nebo CNPC," postěžoval si manažer z čínské CNOOC, jmenován být však nechtěl. Oficiálně firma vyjádřila pouze politování.

Čínské firmy, především státem vlastněné, mají totiž základní úkol. A to získávat nové zdroje. Čínská ekonomika roste závratným tempem, podle posledních údajů o 9,8 procenta za poslední rok. K tomu však potřebuje suroviny. A čínské společnosti je mají ve světě opatřit za každou cenu. S podporou státu jsou tak schopné nabízet více peněz než soukromé firmy.

Akcionáři hongkongské firmy se ale obávali, že by mateřská společnost právě z tohoto důvodu odkupovaná aktiva přeplácela.

 

 

Právě se děje

Další zprávy