Kapitáni byznysu: Růst bude pomalejší

Adam Junek
3. 3. 2006 14:00
Washington - Zpomalení růstu a drastické změny v globální ekonomice očekávají šéfové největších firem světa. Shodují se na tom tři nezávislé studie.

Na pětašedesát respondentů výzkumu pořadaného IBM mezi více než 750 šéfy světových společností tvrdí, že noví konkurenti a boj o rychle rostoucí trhy rychle mění způsob podnikání.

"Když mluvíte o letectví, pak levné aerolinky jako Southwest Airlines nutí i ostatní měnit strukturu nákladů, v počítačovém byznysu přišel Dell s přímým prodejem, v hudebním průmyslu byl zlomem iTunes. A takové příklady jsou všude," tvrdí Marc Chapman z IBM.

Přibude pracovních míst

Více než polovina kapitánů byznysu se domnívá, že světová ekonomika v růstu mírně zpomalí. V tom se shoduje studie IBM s renomovanou CEO Survey ve Spojených státech.

Ta probíhá mezi více než stovkou šéfů předních firem a zabývá se jen americkou ekonomikou. Kromě předsedy sdružení výkonných ředitelů Hanka McKinnella, šéfa farmaceutické jedničky Pfizer, jsou mezi členy třeba James McNerney z Boeingu, Charles Prince ze Citigroup nebo Jeffrey Immelt z General Electric.

Sto šedesát členských firem zaměstnává přes deset milionů lidí a jejich tržby ročně šplhají k 4,5 bilionu dolarů.

Americké ekonomice pro letošek předvídají mocní mužové růst 3,2 procenta. Vloni to bylo 3,5 procenta.

"Náš loňský odhad tvrdil právě 3,5 procenta," připomněl úspěšný odhad McKinnell, když představoval letošní výsledky.

Hank McKinnell, šéf farmaceutické jedničky Pfizer
Hank McKinnell, šéf farmaceutické jedničky Pfizer | Foto: Reuters

Kromě toho slibují šéfové i větší zaměstnanost. Zhruba 43 procent z nich tvrdí, že ve své firmě bude nabírat. To je nejlepší výsledek od roku 2002, kdy se výzkum uskutečnil poprvé.

"Už loni se podařilo převážit nově vytvořenými místy ta, která byla zrušena," prohlásil McKinnell před novináři. Podle něj zaniklo patnáct milionů míst a sedmnáct milionů bylo vytvořeno.

"Navíc úbytek míst není způsoben primárně přesouváním výroby do levnějších destinací. Tento trend mohl jen za dvě procenta ztrát," doplnil šéf Pfizeru.

Silné ročníky jdou do důchodu

Na největší změny v globální ekonomice pak upozorňuje studie zpracovaná Economist Intelligence Unit.

Zpomalí celosvětový růst, protože Čína a Indie přibrzdí, aby se jim nepřehřála ekonomika. Poprvé podíl městského obyvtelstva ve světě překročí padesát procent. Ekonomiku pak budou ohrožovat vysoké ceny ropy a energií a také nebezpečí jako ptačí chřipka.

"Velmi zásadním problémem je, že právě v roce 2006 začíná silný poválečný ročník, tedy tak zvaní "baby boomers", slavit šedesátiny," upozorňuje Daniel Franklin, redaktor zprávy.

"To neuvěřitelným způsobem zatíží penzijní systémy a bude potřeba velmi brzy radikální reforma," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy