Čína očekává další nárůst prodeje aut

ČTK
7. 3. 2006 8:23
Peking - Největší čínská automobilka SAIC Motor Corp. předpokládá, že se letos prodej jejích vozů zvýší nejméně o deset procent z loňských 1,05 milionu aut. Uvedl to dnes prezident automobilky Čchen Chung.

SAIC vyrábí hlavně sedany ve společných podnicích s americkým automobilovým koncernem General Motors Corp. a německou skupinou Volkswagen AG. "Rok teprve začal a my se budeme muset podívat, jak se vede, ale prodej by se letos mohl zvýšit nejméně o deset procent," řekl Čchen.

Rozhodnutí, zda uvést akcie SAIC na trh, bude podle něj záviset na situaci na akciovém trhu a v automobilovém průmyslu i na vývoji samotné firmy. Časový horizont případné prvotní nabídky manažer neuvedl ani nenaznačil, zda SAIC uvažuje o vstupu na domácí či na zahraniční trh.

Celkový prodej osobních vozů se v Číně minulý rok zvýšil o 21,4 procenta, a růst trhu se tak zrychlil z 15 procent z roku 2004. Manažeři automobilek letos očekávají podobný růst jako loni díky poptávce po levných a středně drahých modelech aut.

Vlastnictví osobních vozů v Číně vzrůstá, a zvyšuje se tak spotřeba benzinu a motorové nafty. Země se tak stala druhým největším spotřebitelem ropy na světě. Čchen dodal bez dalších podrobností, že SAIC vyvíjí vozy na nová paliva, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy