Udrží se Pischetsrieder v čele VW?

ČTK, eko
2. 3. 2006 10:26
Berlín - Další působení Bernda Pischetsriedera jako generálního ředitele automobilového koncernu Volkswagen je prý nejisté. Myslí si to šéf dozorčí rady Volkswagenu Ferdinand Piëch, dlouholetý šéf Volkswagenu.
Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder (vpravo) s Klausem Liesenem, členem dozorčí rady, oznámili ve Wolfsburgu nejbližší plány Volkswagenu.
Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder (vpravo) s Klausem Liesenem, členem dozorčí rady, oznámili ve Wolfsburgu nejbližší plány Volkswagenu. | Foto: Reuters

V rozhovoru pro list The Wall Street Journal, na který se odvolává německý deník Die Welt, pochyboval Piëch o tom, zda má jeho nástupce ve Volkswagenu budoucnost. Podle něj je "otevřená otázka," zda bude Pischetsriederova smlouva u VW prodloužena.

Zástupci akcionářů, podniku ani zaměstnanců nechtěli otázku komentovat. Pischetsriederův kontrakt vyprší v roce 2007, prodloužit jej lze nejdříve těsně před valnou hromadou 3. května.

Oba největší akcionáři Volkswagenu, spolková země Dolní Sasko a společnost Porsche, se snaží o prodloužení smlouvy. Dalšímu Pischetsriederovu angažmá ve Volkswagenu by ale podle Piëcha mohli zabránit zástupci zaměstnanců v dozorčí radě VW, kde mají zástupci akcionářů a zaměstnanců po deseti hlasech.

"Neznám žádný podnik v Německu, kde by někdo přežil deset hlasů zaměstnanců proti němu," podotkl Piëch. Jako předsedovi dozorčí rady mu přísluší dvojité hlasovací právo. S jeho pomocí by mohli zástupci podílníků prosadit generálního ředitele proti názoru závodní rady.

Do čela VW šéf Audi?

Deník Financial Times Deutschland podotýká, že spekulace o tom, že Pischetsriederova smlouva nebude prodloužena, se objevují už delší dobu a za jeho nástupce bývá považován šéf Audi Martin Winterkorn. Ten nicméně v úterý na ženevském autosalonu spekulace o přestupu odmítl.

Závodní rada Volkswagenu tvrdí, že prodloužení smlouvy pro Pischetsriedera není na pořadu dne. "A spekulace k personálním otázkám nebudeme živit," řekl její šéf Bernd Osterloh.

Pischetsrieder nastoupil na špici wolfsburského podniku v roce 2002 jako Piëchův nástupce. Pod jeho vedením vyhlásil Volkswagen radikální ozdravný kurz, který ohrožuje 20 000 pracovních míst. Automobilka, která zaměstnává po celém světě přes 340 000 lidí, se tak snaží snížit výrobní náklady a udržet kurz stabilního zvyšování zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy