Čína doplácí na problémy Západu, roste stále pomaleji

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 7. 2012 14:50
Kromě toho může za menší růst také neochota podniků investovat
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji | Foto: Isifa/Thinkstock

Peking - Čínská ekonomika zpomaluje. Ve druhém kvartále rostla nejpomaleji za poslední tři roky. Zastavil se příliv investic, kromě toho nadále klesala poptávka v Evropě a USA, které představují klíčové zahraniční trhy.

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku si hrubý domácí produkt meziročně připsal 7,6 procenta. Za leden až březen přitom činil růst 8,1 procenta, informuje agentura Reuters. Číslo je podle ní nejnižší od počátku 2009.

Očekávaný růst pro celý rok 2012 by měl činit 7,5 procenta, ovšem pouze za předpokladu, že se podaří nastartovat investice. V roce 2011 největší světový exportér rostl o 9,2 procenta, o rok dříve pak o 10,4 procenta.

Nákaza se může šířit

"Čína se na tvorbě celosvětového HDP podílí jednou pětinou a jakékoliv zpomalení může narušit celosvětové oživení," varuje BBC. V ohrožení jsou podle ní hlavně další asijské rychle rostoucí ekonomiky, které jsou závislé na exportu do Číny.

Pokud by druhá největší ekonomika světa nadále zpomalovala a podniky začaly omezovat nákupy, utrpí hlavně dodavatelé strojírenského průmyslu. Pozornost čínské ekonomice by měli věnovat také vývozci surovin, především Austrálie, Brazílie a země Afriky.

Čínská vláda se přitom poklesu růstu snaží usilovně bránit. V uplynulých týdnech dvakrát snížila úrokové sazby, aby firmy získaly větší motivaci brát si půjčky. V červnu se to skutečně podařilo. Za poslední měsíc druhého kvartálu vzrostly investice o 23,2 procenta, podniky si na ně vzaly úvěry v celkové hodnotě 919 miliard juanů.

Stejně tak kabinet zvýšil počet peněz, které posílá na veřejné zakázky - především na výstavbu infrastruktury a podporu stavebnictví či energetických projektů.


 

Právě se děje

Další zprávy