Čína bude investovat i u nás, má 10 miliard dolarů

ČTK ČTK
26. 4. 2012 13:22
Objem obchodů mezi Čínou a střední Evropou má být za tři roky již 100 miliard USD
Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Čína vyčlenila deset miliard dolarů (187,5 miliardy korun) na společné projekty se zeměmi střední a východní Evropy. Sdělil to ve Varšavě čínský premiér Wen Ťia-pao krátce před setkáním s Petrem Nečasem a dalšími premiéry středoevropských zemí v polské metropoli.

Peníze půjdou na pomoc projektům v oblasti infrastruktur, nových technologií a zelené ekonomiky, upřesnil čínský premiér účastníkům regionálního ekonomického fóra. Na něm se sešli představitelé 450 podniků ze střední a východní Evropy a 300 podniků z Číny.

Objem obchodů má dosáhnout 100 miliard USD

Wen oznámil, že Peking také vytváří zvláštní fond o počáteční výši 500 milionů dolarů pro spolupráci mezi Čínou a střední Evropou v investiční činnosti. "Čína v příštích pěti letech vyzve své podniky, aby vytvořily technologické a ekonomické zóny ve vašich zemích," upřesnil šéf čínského kabinetu.

Dále slíbil, že Peking je připraven dovážet ze střední a východní Evropy více zboží a usnadňovat této oblasti účast na výstavách a veletrzích pořádaných v Číně. "Čína bude spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy s cílem otevřít vzájemně trhy a zvýšit obchodní výměnu do roku 2015 na 100 miliard dolarů," řekl Wen.

Dodal, že Čína vyšle v brzké době do střední a východní Evropy odborníky, kteří budou hledat společné investiční a další projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy