Česko zachraňuje mobilní operátory

dkl, ČTK
14. 11. 2006 13:30
Londýn/Madrid - Zisky největších mobilních operátorů světa zachraňují především rostoucí ekonomiky. "Západní" země pokulhávají.
Touto reklamou se Vodafone uvedl na náš trh
Touto reklamou se Vodafone uvedl na náš trh | Foto: Aktuálně.cz

Vodafone, největší mobilní operátor světa podle tržeb, dokonce za první letošní půlrok utrpěl ztrátu 5,1 miliardy liber, tedy asi 200 miliard korun. Důvodem je především razantní snížení hodnoty aktiv v Německu a Itálii.

Na těchto trzích totiž firma ztrácí své pozice a ani budoucí růst nevypadá příliš dobře. V Německu ji sužují vysoké úroky na investice, cenová válka, která snižuje ceny, a neustálý tlak ze strany regulátorů.

Díky akvizicím

Naopak Vodafone si pochvaluje svoji investici v Česku.

"Naše nejnovější akvizice si vedou velmi dobře. Růst tržeb za služby v první polovině roku dosáhl 31,3 procenta v Rumunsku a 14,4 procenta v České republice," uvádí výsledková zpráva. Dodává také, že v Indii tento růst překročil 50 procent.

Provozní zisk, tedy ten, který se počítá jen z čistě obchodní činnosti, firmě Vodafone vzrostl o téměř šest procent na 6,24 miliardy liber, což je asi 240 miliard korun.

Náklady na Česko

Slibného růstu dosáhl také jeden z největších konkurentů Vodafone - španělská Telefónica. Telekomunikační skupině za prvních devět měsíců roku vzrostl čistý zisk o šedesát procent na 5,19 miliardy eur.

Ale i Telefónica musela razantně umazávat ze svých čísel miliony. Celých 755 milionů eur totiž šlo do nákladů kvůli letošní koupi Českého Telecomu a britského operátora O2.

Provozní zisk firmy za tři čtvrtletí dosáhl 14,64 miliardy eur, tedy 410 miliard korun.

Foto: Aktuálně.cz

Střídání na čele

V Česku ale musí obě nadnárodní společnosti bojovat i se třetím gigantem T-Mobile. Ten dokonce v posledním čtvrtletí převzal žezlo nad trhem mobilních telefonů a stal se společností s největším počtem zákazníků. Dosáhl na číslo 4,82 milionů klientů a Telefóniku porazil o šedesát tisíc.

T-Mobile zároveň získal i největší počet nových telefonistů, když na své služby letos nalákal 188 tisíc lidí. V závěsu se držel Vodafone se 169 tisíci. Telefónica značně pokulhávala s pouhými 84 tisíci nových klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy