EU ustupuje lobby mobilních operátorů

Red eko, ČTK
11. 7. 2006 16:00
Brusel Evropská komise podlehla tlaku ze strany telefonních operátorů a zmírňuje své požadavky na regulaci roamingového volání.

Komisařka Viviane Redingová na jejich nátlak a po "domluvě" od tří kolegů z komise povoluje a snižuje své požadavky na změnu cen a standardů při volání ze zahranicí. Napsal to dnes britský list Financial Times.

Redingová nakonec souhlasila s tím, že operátoři budou moci nadále účtovat zákazníkům hovory přijímané v zahraničí, i když tyto ceny budou regulovány.

Také bude o šest měsíců odložen plán zavést limity na sazby těm, kdo volají z jiného státu EU. Komisařka se rozhodla zmírnit své plány poté, co proti nim vystoupili tři vlivní komisaři.

Ti poukazovali na to, že její požadavky jsou přemrštěné a mohly by poškodit celý sektor mobilních telekomunikací.

Nechte to konkurenci

Operátoři však s postojem komise stále nesouhlasí.

"V případě, že by regulační opatření navrhovaná Evropskou komisí vstoupila v platnost, zničila by konkurenci, která ceny za roaming na evropských trzích trvale snižuje, a tím pádem by v konečném důsledku poškodila zákazníky," uvedl mluvčí Vodafone CR Jakub Hrabovský.

Chystaný návrh je od Bruselu jedním z nejkontroverznějších za poslední roky. Sice slibuje zákazníkům snížení často vysokých cen za roaming, přináší však kontraproduktivní cenovou regulaci do prudce se rozvíjejícího oboru vyspělých technologií.

Nový operátor se zatím jmenuje MobilKom, má potřebnou licenci, kód sítě i připravená telefonní čísla. Jeho služby by měly být dostupné 97 procentům obyvatel České republiky. Podrobnosti se dočtete v rubrice Technika.
Nový operátor se zatím jmenuje MobilKom, má potřebnou licenci, kód sítě i připravená telefonní čísla. Jeho služby by měly být dostupné 97 procentům obyvatel České republiky. Podrobnosti se dočtete v rubrice Technika. | Foto: Aktuálně.cz

Operátoři namítají, že otázku cen za telefonování by měla vyřešit konkurence. Některé přední evropské společnosti jako Vodafone nebo Deutsche Telekom již koneckonců poplatky za roaming snížily. Odhaduje se, že mobilní operátoři čerpají z roamingu deset až 15 procent svých zisků.

Tři proti

Podle britského listu se proti plánům Redingové na regulaci maloobchodních cen postavili místopředseda Evropské komise Günter Verheugen, obchodní komisař Peter Mandelson a komisař pro dopravu Jacques Barrot.

Podpořili však plány komisařky na regulaci velkoobchodního trhu, tedy cen účtovaných mezi operátory navzájem.

Čeští mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile již uvedli, že budou snižovat ceny roamingu podobně jako jejich konkurent Vodafone. Eurotel připravil snížení cen na začátek letošního léta.

 

Právě se děje

Další zprávy