Čerpání peněz EU? Někdy i jen 7 procent

Dušan Klimeš
4. 4. 2006 18:20
Praha - Zvýšená snaha získat peníze z EU přišla pozdě. Čas, po který může Česko čerpat peníze z fondů pro rok 2004, se krátí každým dnem.

Přestože se situace zlepšuje a čerpání z fondů nabírá na obrátkách, je téměř jisté, že se k nám dostane jen malá část peněz, které mohlo Česko od EU získat.

Rozhodující termín se totiž blíží. Peníze přidělené Bruselem v roce 2004 je možné totiž čerpat do konce roku 2006, ministerstvo však bude přijímat žádosti o vyúčtování pouze do listopadu tohoto roku.

Nejhorší situace je podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka u programů, které jsou zaměřeny na rozvoj lidských zdrojů, a u programů pro Prahu.

Infobox

  • Máte vlastní zkušenost s čerpáním peněz z evropských fondů?
  • Jaké problémy jste museli překonávat?
  • A jak se k nim stavěly tuzemské úřady?
  • Pomohly vám - anebo naopak?
  • Vaše zkušenosti posílejte na adresu [email protected].

Například v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP) bylo v roce 2004 vyčleněno na podporu sociální integrace téměř 282 milionů korun. Jaké bylo čerpání k únoru roku 2006? Nula. Z této podkapitoly programu tak nebyla využita ani koruna.

Podle zástupkyně ministerstva Lumíry Kafkové se i v rámci této podkapitoly nakonec podařilo "udat" nějaké peníze, ukazuje se však, že většina peněz nemá vůbec šanci dostat se k zamýšleným příjemcům.

Zatím jenom zlomek možného

Celkově se v rámci programu SROP v březnu podařilo zvýšit uskutečněné výdaje na 780 milionů korun. Stále však může být z tohoto zdroje vyplaceno více než čtyřikrát tolik. Unie Česku přislíbila díky tomuto programu asi 3,5 miliardy korun.

Velké problémy mají české firmy s využíváním takzvaných měkkých fondů, tedy těch, které by měly pomoci zvyšovat vzdělanost a kvalifikovanost českých zaměstnanců a pracovníků. Z 2,3 miliardy korun, které nám unijní úředníci nabídli, bylo využito necelých sedm procent, tedy 160,7 milionů korun.

"Měkké programy jsou velmi komplikované a my je zatím moc neumíme, učíme se je," řekl ministr pro místní rozvoj Martínek.

Foto: Aktuálně.cz

"Zatímco u infrastrukturních programů existovalo mnoho předvstupních fondů, na kterých se lidé mohli naučit čerpat fondy EU, u měkkých programů tuto možnost téměř neměli," dodává Martínek.

Jedním z nejkritičtějších programů je program pro Prahu. Dvě a půl procenta, která byla do konce února vyčerpána, by se měla do konce roku zvýšit na 27 procent. Česko tak přijde o téměř půl miliardy, které nebude schopno využít.

Infrastrukturní fondy si vedou lépe

Daří se však infrastrukturním programům zaměřeným na hmotnou výstavbu.

"U operačního programu průmysl a podnikání nemám vůbec strach, že by se nenaplnil. Již nyní je vyčerpáno šedesát procent prostředků a běží v rámci něj mnoho projektů"

Jediný program, který naplňuje "ministrův sen", tedy využití osmdesáti procent prostředků, je program rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství. Ostatní programy prozatím zaostávají. A některé až fatálně.

Do budoucna ministerstvo počítá se zásadní změnou metodiky vyplácení peněz ze strukturálních fondů. Místo současného zpětného financování, tedy proplacení až po skončení projektu, by rádo zavedlo průběžné financování, evropské peníze by tak byly přístupné i pro zájemce, kteří nejsou schopni zajistit finanční prostředky "dopředu".

Tento postup však sebou nese určitá rizika. Pokud je financování projektů zpětné, úředníci vědí, zda projekt skutečně proběhl a zda byly peníze užity dle plánového účelu. Průběžné financování zvyšuje riziko zneužití těchto peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy