Získat peníze EU je těžké,kál se ministr

Adam Junek
7. 3. 2006 16:30
Brusel - Peníze z eurofondů Česko vyčerpá; tedy kromě těch určených pro Prahu. Uvnitř nové VIDEO.

Slíbil to ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Prozatím se ovšem Česku podařilo vyčerpat - podle nejnovější statistiky Evropské komise - jen něco málo přes osmnáct procent prostředků na léta 2004 až 2006. Z roku 2004 to byla jen desetina.

Hůř je na tom s čerpáním z evropských fondů už jen Kypr.

Martínek se proto dnes také sešel s komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou. Při jednání s ní uznal, že český systém čerpání dotací je velmi komplikovaný. Na druhou stranu je v něm třeba pokračovat do konce tohoto rozpočtového období.

"Bylo by složité jej měnit nyní," tvrdí Martínek. "Na další rozpočtové období se ale musí změnit," dodal. Měnit systém teď by znamenalo mimo jiné uzavírat nové smlouvy na už sjednané projekty.

Dosud se peníze čerpají až po dokončení projektu. Průběžné čerpání bude možné až na projekt z nové finanční perspektivy, která však ještě stále nebyla schválena.

"Také proto jsme na tom hůře v porovnání s jinými zeměmi," uvedl Martínek. Podle něj ale se podaří do konce roku vyčerpat všechny peníze určené na rok 2004. Přesně to umožňuje i systém nastavený unií.

Praha to nestihne

Jediné peníze, které z unie nepřitečou, budou ty, určené pro Prahu.

"Praha jako jediná neuzavřela smlouvy v dostatečné výši a do konce roku se to nestihne," vysvětlil Martínek. Celkem tak podle něj Česko vyčerpá 80 procent všech europeněz.

Foto: Aktuálně.cz

To by byl rozhodně úspěch. Sta procent nedosahují ani staré členské země. Zvlášť po auditu, kdy se i mnohamilionové sumy do unie vracejí.

"Převzali jsme od ministra Martínka dokumentaci a budeme se vzájemně každý měsíc informovat o pohybu peněz," sdělila ČTK mluvčí polské eurokomisařky Ana-Paula Laissy.

Nejlepší z nováčků je Slovinsko

Nejvíce se z desítky nováčků dařilo "vysávat" eurorozpočet Slovinsku a Estonsku, obě země se blíží hranici třiceti procent.

Zkušenější staré země jsou na tom ale mnohem lépe. Irsko je už daleko za hranicí sedmdesáti procent a těsně pod ní následuje předsednické Rakousko.

Důležitým signálem bude konec letošního roku. Tehdy se skutečně ukáže, kolik bylo Česko schopno vyčerpat. To bude rozhodující pro další období, kdy mu bude v unijní kase vyčleněno až pětkrát tolik peněz jako nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy