EK chce antidumpingová cla na čínské TV

ČTK
31. 3. 2006 15:41
Brusel - Evropská komise dnes navrhla uvalit na dovoz televizorů sedmi čínských výrobců antidumpingová cla.

Za důvod svého kroku v oficiálním věstníku EU označila to, že jedna z firem nesplnila podmínky, které celou skupinu výrobců vyjímaly ze sankčních cel.

EU v minulých letech dovoz klasických barevných televizorů z Číny prošetřovala po podnětech na stížnosti, že čínští výrobci prodávají v unii svou produkci pod výrobními náklady, a poškozují tím místní trh.

Komise sice navrhla antidumpingové clo 44,6 procenta, v roce 2002 však sedmi producentům dala výjimku pod podmínkou, že budou prodávat na trhu EU jen omezený počet televizorů a nepřekročí určitou dolní cenovou hranici.

Podle věstníku EU však jedna z prošetřovaných firem Konka Group odmítla vpustit do svých provozů inspektory EU. Kvůli tomu chce teď komise zrušit výjimku pro všech sedm firem. Návrh komise na uvalení cel musí do jednoho měsíce schválit členské země EU.

V prošetřované skupině jsou tři největší čínští výrobci Konka Group, Sichuan Changhong Electric a TCL KIng Electrical Appliance. Dalšími jsou Haier Electrical Appliances, Skyworth Multimedia International, Xiamen Overseas Chinese Electronic a Hisense Import and Export.

Podle analytiků produkce těchto firem zaujímá na čínském trhu televizorů 90 procent.
 
Obchodní spory mezi EU a Čínou rostou. Minulý měsíc komise uvalila antidumpingové clo na čínské kožené boty a tento týden se spolu s USA obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO), aby přiměla Čínu omezit restrikce na dovoz automobilových součástek.

Tento týden spustil jeden z čínských výrobců televizorů dosud největší čínskou investici v České republice. Společnost Changhong Europe Electric zahájila v Nymburce stavbu nového závodu na výrobu televizorů s plazmovými obrazovkami.

Ročně by měl vyrobit více než milion televizí a výroba by zde měla začít koncem srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy