Bush uklidňuje: Ekonomika se opět odrazí ode dna

aju, reuters
14. 3. 2008 23:00
Důvtip a vůle lidu opět zvítězí, myslí prezident
Foto: Reuters

Washington - Věřte a vaše víra vás uzdraví. I tak by se dal interpretovat projev amerického prezidenta George W. Bushe, který se dnes snažil obnovit důvěru v americkou ekonomiku.

"Americká ekonomika je rozhodně přizpůsobivá  a dosáhne opět silného postavení a stability přes těžké časy, jež prožíváme," řekl americký prezident v proslovu.

Zdůraznil pak, že věří v duchaplnost a odhodlání amerického lidu, pomocí nichž se jistě podaří vyřešit současné problémy ekonomiky.

Svůj projev přednášel Bush před top byznysmeny sdruženými v Economic Club of New York v rámci své návštěvy, která zahrnovala setkání s redakcí deníku Wall Street Journal nebo kabelové "byznys" televize CNBC.

Určitý optimismus neskrývá ani prezident světové banky Robert Zoellick. Během ekonomického fóra  o transatlantických vztazích v Bruselu sice uvedl, že ekonomika Spojených států se zpomalila, a že dokonce vykazuje určité známky recese, ale na druhou stranu se objevují i známky určitého oživení.

Na otázku agentury Reuters, zda se tedy dá vyloučit, že recese USA v plném měřítku postihne, odpověděl, že neumí předpovídat budoucnost.     

Americká ekonomika se již řadu měsíců potácí v krizi, kterou mnozí analytici již nyní za recesi označují.

Spouštěcím momentem bylo zhroucení trhu tzv. sub-prime hypoték, poskytovaných ve velkém rizikovým klientům. Propady burz, slábnoucí dolar ruku v ruce se špatnými zprávami pro trhy, jako je zvyšující se americká nezaměstnanost, pak donutily americkou centrální banku razantně snížit sazby a přivedly ji k rozhodnutí napumpovat do ekonomiky desítky miliard dolarů.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy