FBI kvůli hypotéční krizi vyšetřuje už 17 velkých firem

Redakce EKO, Reuters
18. 3. 2008 20:40
Countrywide Fianncial zřejmě lhala na burze
Foto: Reuters

New York - Americká FBI kvůli finančním podvodům vyšetřuje už sedmnáct velkých společností. Mezi nimi i největší americkou hypoteční banku Countrywide Financial Corp.

Informovaly o tom americké listy New York Times a Wall Street Journal.

Jde o další z kauz, které se objevily po krizi na amerických úvěrových trzích.

Podle dostupných informací americké úřady zkoumají, zda Countrywide mylně neinformovala burzu o finanční situaci a kvalitě poskytovaných úvěrů.

Mluvčí Countrywide Susan Martinová novinářům řekla, že společnost si není žádného vyšetřování vědoma. 

Coutrywide není výjimkou

FBI v úterý potvrdila, že v spoledním měsíci se do jejího hledáčku kvůli vyšetřování hypotéční krize dostalo už sedmnáct velkých společností. Ty měly nepovoleně užívat vnitřních informací a zkreslovat účetní výsledky.

Nově se chtějí vyšetřovatelé podívat i do účetnictví společností Bear Stearns, která se před pár dny položila a přešla pod správu společnosti JPMorgan Chase. "I obyčejný instinkt vám napoví, že je nezbytné se na pád tak velké společnosti podívat," řekl vyšetřovatel FBI agentuře Reuters.

Mezi dalšími vyšetřovanými společnostmi, na který FBI nasadila stovky agentů, jsou firmy jako Beazer Homes, Doral Financial Corporation či právě Countrywide. Ta se v lednu dohodla s Bank of America na svém převzetí za čtyři miliardy dolarů (65,3 miliardy Kč) a transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí. 

V posledním čtvrtletí loňského roku společnost hospodařila se ztrátou 422 milionů amerických dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy