Americký Cleveland žaluje 21 bank. Kvůli hypotékám

Roman Gazdík
15. 1. 2008 16:50
Jsou to zločinci jako drogoví dealeři, tvrdí starosta
Cleveland je v krizi, mohou za to hypotéky.
Cleveland je v krizi, mohou za to hypotéky. | Foto: Wikipedie

Cleveland - Důsledky krize trhu s americkými hypotékami nekončí. Půlmilionový Cleveland ze státu Ohio se kvůli ní rozhodl zažalovat 21 bankovních domů.

Podle clevelandské radnice banky svými hypotékami způsobily v oblasti finanční krizi. Ceny nemovitostí jdou rychle dolů, ve městě roste zločinnost a lidé neplatí daně.

Mezi žalovanými jsou například Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Deutsche Bank či Credit Suisse.

"V porovnání s organizovaným zločinem nebo drogami v tom nevidím rozdíl. Má to stejný dopad na čtvrti jako obchod s drogami," prohlásil podle serveru democracynow.org starosta Frank Jackson.

Jackson viní banky z toho, že svým klientům poskytovaly hromadně úvěry na tzv. sub-prime hypotéky, které jsou poskytovány lidem s nízkými příjmy či špatnou úvěrovou historií. Tito lidé jsou často zadlužení i jinde a nemohou pak úvěry splácet.

Zločinnost kvůli hypotékám

Starostu podpořila i studie clevelandské univerzity Case Western Reserve, jejíž výsledky byly zveřejněny v pondělí.

Nemovitosti ve městě, které je jedním z center hypoteční krize, se nyní prodávají za třetinu ceny. Roku 2007 zde bylo zabaveno více než 7.000 domů, což je oproti roku 2000 čtyřnásobek.

Jednou z žalovaných bank je i Citigroup.
Jednou z žalovaných bank je i Citigroup. | Foto: Wikimedia Commons

Radnice si stěžuje, že se v Clevelandu a jeho okolí v posledních sedmi letech prodalo celkem 24 tisíc zabavených domů, tedy téměř devět procent celého města. Některé části jsou údajně zcela opuštěny.

Ve městě roste zločinnost a radnice vydává více peněz na policisty a požárníky. Prázdné domy musí udržovat a mnoho z nich i demolovat.

"Už jsme strhli 1.000 opuštěných domů a situace je stále stejná," citovaly New York Times starostu Jacksona.

Podle listu požaduje město po bankách stamiliony dolarů. 

Cleveland v důsledku krize na konci roku oznámil, že pozastaví mnoho veřejných projektů, protože si na ně už není schopen půjčovat peníze.

Tratí všichni: města, banky i lidé

Banku Wells Fargo zažalovalo o miliony dolarů minulý týden i město Baltimore. Měla údajně bílým žadatelům poskytovat výhodnější hypotéky než černým a černí je pak nebyli schopni splácet.

Podle odborníků je nepravděpodobné, že by Cleveland se svou žalobou u soudů uspěl. Banky už mají i tak velké problémy. Například společnost Citigroup dnes oznámila svou první čtvrtletní ztrátu od svého vzniku roku 1998.

Čistá ztráta banky za poslední čtvrtletí roku 2007 je podle Reuters 9,83 miliardy dolarů (170 miliard korun). Banka tak sníží výplatu dividend o 41 procent. Viník? Nesplacené hypotéky. 

Sdružení amerických starostů předpokládá, že 361 měst letos bude muset kvůli hypotékové krizi zaplatit 166 miliard dolarů. Cleveland je na žebříčku nejvíce zasažených měst desátý.

 

Právě se děje

Další zprávy