Brusel varuje před mléčnou rýží Müller

red eko, ČTK
8. 12. 2006 15:20
Brusel - Evropská komise varovala před vybranými šaržemi mléčné rýže značky Müller se skořicovou příchutí. Může omezit srážlivost krve.

Tento výrobek se dováží i do Česka. Vyplývá to z informací, které poskytla Státní veterinární správa.

Problém zřejmě bude v durhu použíté skořice, která je přírodním zdrojem látky kumarin. Zatímco skořice cejlonská obsahuje patnáct miligramů kumarinu na kilo, skořice "Cassia" až tři tisíce miligramů. Zvýšené množství této látky přitom může vést ke krvácení či poškození ledvin a jater.

Podle ústředního ředitele SVS Milana Maleny přišla zpráva z komise do tuzemska minulý pátek 1. prosince. Šarže výrobku, které se údajně dovezly do ČR a jichž se varování týkalo, ale měly dobu upotřebení nejpozději do 30. listopadu. V místě určení zásilky, ve skladu dovozce v pražských Kyjích, tak už veterináři tuto mléčnou rýži nenašli.

Prošlé, prodané

Na dohledávání zásilky ještě inspektoři pracují. Podle Maleny by ale neměla být již ani v obchodech, protože neprodané zboží s prošlou lhůtou se musí likvidovat. Podle dostupných informací výrobce stahuje z trhu i některé další šarže z důvodu předběžné opatrnosti.

Server iDnes, který o případu jako první informoval, kontaktoval výrobce, německou společnost Molkerei Alois Müller. Její mluvčí však na telefonické dotazy odmítla odpovědět.

Skořicovník patří mezi přírodní zdroje kumarinu. Jde o aromatickou sloučeninu, která se často objevuje i v řadě dalších rostlin jako jako je mrkev, vanilka, jahody, meruňky, tomka vonná, koriandr, tabák, lékořice, kde funguje jako ochranná látka proti hmyzu a částečně i proti hlodavcům.

 

Právě se děje

Další zprávy