Brusel je připraven opravit chybu ohrožující slivovici

dkl, čtk
17. 4. 2007 14:28
Problém se vyřeší bez politických jednání
Foto: Jaroslav Jiřička, Aktuálně

Brusel - Chyba jednoho z výborů Evropského parlamentu, která mohla ohrozit tradiční název slivovice, bude zřejmě napravena. Informovali o tom dnes europoslanci Jan Březina a Horst Schnellhardt.

Při březnovém jednání o nařízení, které označuje alkoholické nápoje, zmizela z definice české slivovice nedopatřením věta, že tradiční název je možné používat nejen pro alkohol na bázi lihu, ale i pro alkohol na bázi ovoce.

Devadesátiletá slivovice pro pana prezidenta.
Devadesátiletá slivovice pro pana prezidenta. | Foto: Ondřej Besperát

Březina na problém upozornil již po problematickém hlasování výboru. Dnes však spolu se Schnellhardtem, který je za celou věc ve výboru pro životní prostředí zodpovědný, oznámil, že se podařilo dosáhnout dohody, který by měla k napravení chyby vést.

Mělo by se to navíc podařit bez jakýchkoli problémů a oprava definice by měla být jen technickou záležitostí.

"Nebude třeba žádných speciálních politických vyjednávání a souhlasu Evropské komise nebo Rady Evropské unie," uvedli oba muži ve společném prohlášení.

Zřejmě nic tak nebrání tomu, aby bylo nařízení označující alkoholické nápoje schváleno již v květnu na plenárním zasedání ve Štrasburku a zaručovalo dostatečnou ochranu názvu slivovice.

 

Právě se děje

Další zprávy