Češi znovu pálí alkohol ve velkém

Tomáš Fránek
24. 10. 2006 0:00
Brno - Pálenice jedou naplno, rekordní úroda švestek po hubených letech povzbudila Čechy a Moravany k výrobě alkoholu. Uvnitř: Top 10 alkoholu

A to přesto, že ceny v pálenicích znovu mírně vzrostly. Palírny nyní fungují naplno, v části z nich se pracuje nepřetržitě a objednávky mají až do jara.

"Sezóna je velmi bohatá hlavně na švestky, počítám, že budeme mít do takového března co dělat," uvedla provozovatelka pálenice v Březnici u Zlína Stanislava Chalupová.

Padne rekord?

Provozovatelé pálenic na jihu Moravy považují letošní úrodu ovoce za srovnatelnou s úrodou před pěti roky. A alkoholu by tak mělo být stejně jako před zvýšením spotřební daně v roce 2004, které pálení vlastních lihovin zdražilo.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

TOP 10 V ČESKÝCH
RESTAURACÍCH

  • 1. Božkov Tuzemský
  • 2. Fernet Stock
  • 3. Fernet Stock Citrus
  • 4. Karlovarská Becherovka
  • 5. Božkov Vodka
  • 6. Vodka Finlandia (první z dovážených)
  • 7. Božkov Peprmint
  • 8. Slivovice Rudolf Jelínek
  • 9. Stará myslivecká
  • 10. Berentzen Saurer Apfel

V českých hospodách, restauracích a barech se pijí hlavně domácí lihoviny. Podle průzkumu agentury Data Servis se tuzemské značky podílejí na spotřebě tvrdého alkoholu téměř 60 procenty.

Před pěti roky například v Hruškách na Břeclavsku vypálili rekordních 40 tisíc litrů alkoholu, letos podle objednávek očekávají podobné množství. V jiných letech se ale v průměru v Hruškách vypálí dvacet pět tisíc litrů alkoholu.

Plno mají také pálenice na východě nebo jihu Čech. "Počítám, že k nám letos zákazníci dovezou okolo dvou set tun švestek. Zatímco loni jsem měl čas udělat lidem kořalku i z vlastního kvasu, letos nestíhám," řekl regionální příloze MfD spolumajitel Lihovaru Lžín v Dírné na Táborsku Eduard Hnilička.

Každá oficiální pálenice musí mít ke svému provozu povolení ministerstva zemědělství. To je potřeba hlavně kvůli výjimce, kterou mají české pálenice ke svému provozu od Evropské unie.

Pálení je omezeno na třicet litrů na domácnost, alkohol se nesmí prodávat a za vypálení se platí podle druhu ovoce, podle procent alkoholu a podle množství, a to od 110 do 160 korun za litr alkoholu.

V Česku se ročně vyrobí kolem šesti set tisíc hektolitrů lihovin, v pěstitelských pálenicích, kterých je více než šest set, se ročně vypálí kolem pěti milionů litrů alkoholu. Počet lidí, kteří si legálně vypálí vlastní alkohol, se odhaduje na sto sedmdesát tisíc. 

Úroda výhodná i pro velké

Rekordní úroda švestek, největší za uplynulých patnáct až dvacet let, vyhovuje i českým výrobcům lihovin. Zatímco v minulých letech museli dovážet švestky z Polska, Maďarska, Slovenska nebo Rumunska, letos nakoupí pouze české a moravské švestky.

Podle výzkumů přibývá v České republice žen závislých na alkoholu, jsou mezi nimi velmi často ženy s vysokoškolským vzeděláním.
Podle výzkumů přibývá v České republice žen závislých na alkoholu, jsou mezi nimi velmi často ženy s vysokoškolským vzeděláním. | Foto: Reuters

Například Stock Plzeň chce letos spotřebovat až tisíc tun švestek a vyrobit na 250 tisíc litrů slivovice. To je téměř dvojnásobek proti roku 2003, kdy největší tuzemská likérka výrobu tohoto nápoje obnovila.

Podle šéfa Stocku Martina Petráška se Češi po 20 letech znovu vracejí k tradičním a lidovým lihovinám. Kromě klasického rumu, dnes tuzemáku, jde zejména o peprmintku, klasickou vodku a také slivovici s nižším obsahem alkoholu.

Její spotřeba meziročně roste o 25 až 30 procent.

Jinak ale spotřeba tvrdého alkoholu celkově v Česku už několik let klesá, naopak roste spotřeba piva a vína. Další odliv může podle výrobců přinést zdražení lihovin kvůli růstu cen potravinářského lihu. V porovnání s rokem 2000 vypili Češi a Moravané loni téměř o třetinu tvrdého alkoholu méně, spotřeba nyní dosahuje zhruba 7,5 litru na hlavu.

Na druhou stranu ale rostou objednávky tvrdého alkoholu od hospodských a provozovatelů barů. Například Stock prodal loni v restauracích deset miliónů litrů lihovin, tedy 43 procent celkové roční produkce.

Černý trh dostal zásah

Tuzemským firmám i pěstitelským palírnám navíc stále ubírá zákazníky černý trh s alkoholem, situace se ale výrazně zlepšila. Zatímco ještě před třemi roky se úniky v souvislosti s nelegální výrobou alkoholu odhadovaly na tři miliardy korun, nyní je situace výrazně lepší, pomohlo kolkování alkoholu.

Každý český občan vypije v průměru asi deset litrů čistého lihu ročně. češi proto zajásají až zjistí, že po delší abstinenci se jejich mozek zničený alkoholem může obnovit.
Každý český občan vypije v průměru asi deset litrů čistého lihu ročně. češi proto zajásají až zjistí, že po delší abstinenci se jejich mozek zničený alkoholem může obnovit. | Foto: www.projekt.netstof.dk

Z obchodní sítě i z hospod se téměř úplně podařilo dostat alkohol z nelegálních palíren, příjmy státu za spotřební daň z lihu se loni zvýšily o více jak jednu miliardu.

Přesto se ještě nelegální pálenice objevují. Celníci tak letos na Hodonínsku objevili nelegální pálenici, kde dva muži nejméně rok nezákonně vyráběli líh a alkohol, který dodávali do 20 restaurací a prodejen na Hodonínsku a sousedním Uherskohradišťsku.

Situace v Česku je ale výrazně lepší než na Slovensku, tam je podle odhadu Sdružení slovenských pálenic na patnáct tisíc nelegálních palíren.

 

Právě se děje

Další zprávy