Brown varoval:Drahé potraviny povedou ke globální krizi

djl
22. 4. 2008 13:10
Potraviny zdražily o stovky procent a vyvolaly nepokoje
Na programu měl prezident i setkání s britským premiérem Gordonem Brownem. S mužem, který zhruba před čtvrt rokem vystřídal Tonyho Blaira, se chystal probrat třeba budoucnost EU.  Poslechněte si, o čem chtěl prezident hovořit s Gordonem Brownem.
Na programu měl prezident i setkání s britským premiérem Gordonem Brownem. S mužem, který zhruba před čtvrt rokem vystřídal Tonyho Blaira, se chystal probrat třeba budoucnost EU. Poslechněte si, o čem chtěl prezident hovořit s Gordonem Brownem. | Foto: Reuters

Londýn - Britský premiér Gordon Brown v úterý varoval před rychle rostoucími cenami potravin. Ty podle něj mohou ohrozit prosperitu světové ekonomiky a vést až ke globální ekonomické krizi. Informoval o tom server CNN.

Brown se v Londýně setkal s šéfem Světového potravinového programu Josette Sheranem a dalšími představiteli charit i zemědělců. Na setkání se vyslovil pro urychlenou akci ke stabilizaci cen potravin.

"Rozšiřující se hladomory jsou pro každého z nás morální výzvou a zároveň také představují hrozbu pro politickou a ekonomickou stabilitu mnoha národů," řekl Brown po konci mítinku.

Foto: Aktuálně.cz
Více o potravinové krizi:
37 zemí na pokraji krize. Může za to drahé jídlo

Podle některých odborníků je současná potravinová krize nejhorší od konce druhé světové války.

Důkazem mají být i demonstrace a nepokoje, které ceny potraviny vyvolaly v Karibiku, Africe a dalších místech. Na Haiti tyto protesty vedly dokonce i k několika obětem na životech

Přestane Británie přimíchávat biopaliva?

Brown vyjádřil obavy, že snahy o využití zemědělství k produkci biopaliv - hnané bojem proti změnám klimatu - jsou klíčovým faktorem pro zdražování potravin.

"Biopaliva, zaváděná kvůli posílení energetické samostatnosti a boji proti změnám klimatu, nejsou dostatečně účinná," zpochybnil Brown přimíchávání biopaliv do benzinu.

V Británii se stejně jako v celé EU musí do benzinu přimíchávat 5 procent biopaliv. Podle Browna v případě potřeby Británie taková opatření zruší. 

Ceny za rok vzrostly až o 140 procent

Kromě biopaliv se na rostoucích cenách potravin podílí i další důležité faktory. Jsou jimi rostoucí spotřeba potravin v rozvojových zemích, problémy s úrodou a v neposlední řadě také spekulativní investice.

Rýže tak například letos podražila již o 80 procent, meziročně pak dokonce o plných 140 procent. Právě na rýži se letos nově zaměřili spekulanti, kteří se loni orientovali spíše na pšenici.

Zúrodňování rýžového pole
Zúrodňování rýžového pole | Foto: Reuters

Zdražování rýže, která je hlavní potravinou téměř pro polovinu obyvatel světa, již na několika místech vyvolalo protesty a nepokoje vedoucí k násilí. Stalo se tomu tak například na Haiti, v Egyptě, Filipínách, Kamerunu a Indonésii.

Pšenice na rozdíl od rýže tak silný růst nezaznamenala. V meziročním srovnání je sice o 90 procent dražší, nicméně růst jejích cen se letos v podstatě zastavil. Pomohly tomu předpovídané velké sklizně v Evropě a USA.

Velké zdražení letos zaznamenala také kukuřice. U ní je hlavním viníkem rostoucí poptávka po biopalivech. Meziročně podražila o 57 procent, z toho letos o 33 procent.

Podle Světové banky budou letos na konci roku ve srovnání s rokem předchozím průměrné ceny těchto potravin dosahovat téměř dvojnásobku. Banka proto vyzvala k vytvoření programu, který by zmírnil následky tohoto vývoje pro chudé země.

 

Právě se děje

Další zprávy