Freeshopy zmizely. Spor o rum však končí až teď

Tomáš Fránek
11. 4. 2007 0:00
Je rum alkohol? Úředníci řekli ano i ne a chtěli daň
Free shopy zmizely z hranic kvůli vstupu do unie. Na snímku budova Evropské komise
Free shopy zmizely z hranic kvůli vstupu do unie. Na snímku budova Evropské komise | Foto: Reuters

Brno - Už tři roky na hranicích nejsou bezcelní obchody. Jejich soudní spory spějí ke svému konci až nyní. Finanční ředitelství totiž právě v těchto dnech prohrálo dva soudní případy týkající se prodeje a placení daní za rakouský rum.

Šlo o nápoj s více jak osmdesátiprocentním obsahem alkoholu, který lidé kupovali v bývalých bezcelních obchodech.

Jde také o spor do jisté míry kuriozní - kdyby v něm ale stále nešlo o miliony korun, které chce do své kasy stát.

Co je vlastně alkohol?

Podle státních úředníků totiž bezcelní obchody vůbec neměly oprávnění nápoj s více jak 80 procenty alkoholu prodávat.

A důležité v celém sporu je také to, zda je vysokoprocentní rakouský rum alkoholický nápoj nebo ne.

České úřady na to použily dvojí měřítko, a tím celou věc řádně zkomplikovaly. Dvacet jedna měsíců rum totiž považovaly za alkoholický nápoj, dva měsíce ne.

A berní úřad vyměřil kvůli prodeji nápoje, který byl i nebyl alkohol, jedné ze společností provozující free shopy na Znojemsku, D.L.D. Trading Company, dodatečně daň a také penále za pozdní platbu daně.

Finanční úřady ale v celém sporu nyní "tahají za kratší konec". Nejvyšší správní soud totiž ve dvou sporech definitivně zamítl stížnost brněnského finančního ředitelství.

Berní úředníci chtěli, aby soud potvrdil platnost několika platebních výměrů, podle kterých měla společnost D.L.D. Trading Company zaplatit přes dva miliony korun penále.

Firma ale ve svém vyjádření uvedla, že finanční úřad vyměřil penále i přesto, že věděl o soudním sporu, ve kterém se řešilo samotné vyměření daně. "To vedlo k nemalým nákladům, které mohly vést až k likvidaci firmy," uvedla společnost s tím, že šlo o politickou objednávku, která měla ještě před vstupem Česka do Evropské unie bezcelní prodejny zlikvidovat.

Souvislosti

  • Rakouský vysokoprocentní rum se liší od klasického rumu tím, že se při jeho výrobě používají jiné suroviny.
  • Zatímco klasický rum se vyrábí z cukrové třtiny, rakouský, vyráběný od předminulého století, se skládá z čistého alkoholu, vody, sirupu a umělých aromatických výtažků, které nápoji dodávají rumovou chuť.
  • Prodává se ve 40procentní, 60procentní, 80procentní i 90procentní variantě.
  • Je vynikající především pro přípravu dezertů, ale díky své kvalitě se přidává i do celé řady míchaných studených i horkých nápojů.

Spor o platnost samotné daně stále ještě běží.

Soud dal firmě za pravdu, odmítl argumenty berních úředníků o nesrozumitelnosti rozhodnutí a potvrdil verdikt soudců z brněnského krajského soudu.

Nerozumět neznamená nesrozumitelnost

Rozhodnutí krajského soudu v Brně jsou tak v pořádku, a to že s nimi Finanční ředitelství nesouhlasí, neznamená podle Nejvyššího správního soudu, že jsou nejasná.

Soudci sice potvrdili, že podle zákona byly splněny všechny podmínky pro vyměření penále, ale už předtím finanční úřad neuspěl v soudním sporu o samotné vyměření daně, soud ho vrátil k nového rozhodnutí.

"Penalizační rozhodnutí je závislé na rozhodnutí o dani a nemůže samo obstát, bylo-li rozhodnutí o dani zrušeno," uvedly dva senáty Nejvyššího správního soudu pod vedením soudců Vojtěcha Šimíčka a Miluše Doškové.

Spor o rakouský rum a daně s ním spojené je pravděpodobně poslední, který se ještě kvůli free shopům a prodeji levného alkoholu a dalšího zboží vedou.

Společnost D.L.D. Trading Company s českými a rakouskými majiteli patřila mezi největší provozovatele bezcelních obchodů v Česku a jako jedna z prvních kvůli vstupu země do Evropské unie prodej ve svých obchodech ukončila a propustila všechny zaměstnance.

Podle obchodního rejstříku firmu nyní vlastní společnost Excalibur City, která provozuje nákupní centrum a velkou tržnici na hraničním přechodu v Hatích.

Česko se kvůli free shopům dostalo do konfliktů jak se svými sousedy, tak s Evropskou unií.

Provoz bezcelních obchodů dlouhodobě kritizovaly úřady v Německu i Rakousku. Česko kvůli tomu, že nesplnilo termín pro jejich uzavření, dostalo i důraznou výtku od Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy