Brazílie, budoucí pátá ekonomika světa, volí šéfa státu

Karel Toman
30. 10. 2010 18:15
"Upalte tu čarodějnici," zní internetem na adresu favoritky prezidentských voleb
Foto: Reuters

Sao Paolo - "Upalte tu čarodějnici," bují teď výzvy brazilským internetem. Den před tamními prezidentskými volbami konanými v neděli na Helloween jasně vyzývají k volbě proti favoritce Dilmě Rouseffové.

Přestože čtvrtá největší demokracie světa zažívá nebývalý ekonomický vzestup a globální recese ji vloni "škrábla" jen na dvě čtvrtletí, je teď svým způsobem na rozcestí. Podle společnosti PriceWaterhouseCoopers se totiž po roce 2014 stane pátou největší ekonomikou světa a předstihne tak velkou Británii a Francii.

Současný prezident Luiz Inacio Lula da Silva po dvou volebních obdobích povinně odstupuje. Přitom právě on je autorem reforem, díky nimž banka Goldman Sachs postavila Brazílii mezi ekonomiky skupiny BRIC, které budou v novém století dominovat světu.

Právě osoba Silvova nástupce teď rozhodne, jak rychle a jakým směrem se bude jeho země v nastaveném kurzu ubírat.

Silva si za nástupkyni vybral "čarodějnici" Rouseffovou - šéfku svého kabinetu a kolegyni z levicové Strany Práce. Podle ekonomů by teď ale Brazílii prospěl spíš její konkurent, bývalý guvernér státu Sao Paulo, starosta stejnojmenné metropole a exministr plánování José Serra.

Zázrak, který potřebuje vyladit

Narozdíl od něj chce totiž Rouseffová ještě posílit pozici státu, jehož vliv v ekonomice podle expertů za Silvy příliš nabobtnal, a nechce ani měnit zastaralá pravidla pracovního trhu.

Brazílii přitom čeká rychlá cesta na světla světových ramp. Roku 2014 bude pořádat Mistrovství světa ve fotbale a o dva roky později dokonce olympiádu.

"Většina makroekonomiky je hotová, teď to chce jen vyladit," shrnul před časem stav brazilské ekonomiky analytik Royal Bank of Scotland pro britský bulvár The Sun.

Foto: Reuters

Brazílii se skutečně povedlo od finanční krize v devadesátých letech vytáhnout z chudoby na 20 milionů lidí a narozdíl třeba od Číny tak spolu se sociálními reformami nastartovat silnou domácí poptávku. Má také pestrou skladbu exportu, který těží z komoditního boomu.

A k tomu všemu našly vrty při pobřeží spoustu černého zlata. Nově objevené pole Tupi má odhadem osm miliard barelů ropy, nedaleké pole Cukrová homole dokonce 40 miliard barelů, což se vyrovná nejlepším polím na Středním Východě.

Olympiáda v Riu na Liberecký způsob?

Právě chystané mistrovství světa ve fotbale a olympiáda ale odkrývají výzvy, kterým země stále čelí. Jsou to hlavně zastaralá infrastruktura, korupce a kriminalita.

Polovina projektů spojených s mistrovstvím světa je podle parlamentní kontrolní komise zpožděna. Navíc zatím podle všeho není jasno, kolik šampionát spolyká veřejných peněz.

Silva už uvolnil sumu odpovídající 2,65 miliardy dolarů na zlepšení letišť, tamní národní rozvojová banka zase vyčlenila 2,54 miliardy dolarů pro stavby stadionů. Přitom v době oznámení konání šampionátu roku 2007 se počítalo, že stadiony postaví soukromé zdroje, tento plán ale kvůli finanční krizi zřejmě padl.

Aby stát přípravy stihl, uvolní zřejmě částečně svůj dohled, což bude svědčit tradičně "lepkavým prstům" lokálních politiků.

To vše vede k obavám, že se zopakuje scénář brazilských panamerických her z roku 2007, které se oproti plánovaným 204 milionům dolarů prodražily na konečných 529 milionů dolarů.

Takový nárůst rozpočtu pro olympiádu ve výši 14 miliard dolarů v přímých a 50 miliard dolarů v nepřímých nákladech už by udělal citelný průvan i ve státní pokladně.

Real ve světové měnové válce

Navíc se bude olympiáda konat v Riu, kde vládne jedna z nejhorších dopravních situací v obou Amerikách a kde bylo vloni spácháno dva tisíce vražd. Nové silnice a rozvody elektřiny potřebuje celá země, která často trpí výpadky proudu.

Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva | Foto: Reuters

S tím vším si bude muset Silvův nástupce poradit.

Brazílii totiž zdědí s domácími problémy, které si Silva jako reformátor mohl dovolit ignorovat, což už ale jeho nástupci zřejmě dopřáno nebude. Navíc nový prezident - možná však první prezidentka v historii země - přebere vládu nad novým globálním hráčem ve velmi těžkých časech.

Symbolizuje to například brazilský real, který vytrvale posiluje a škodí tak brazilskému exportu. A to v době (snad) vrcholící "světové měnové války".

I proto budou prezidentské volby podle banky JP Morgan pro brazilské trhy nejdůležitější událostí roku.

 

Právě se děje

Další zprávy