Česko a EU: Čtyři patra nových kanceláří

zpravodaj ČTK Karel Barták
24. 1. 2006 11:27
Brusel - Z Bruselu přišlo další neklamné znamení, že se blíží české předsednictví v EU. Leden 2009 se zdá být docela daleko, ale není.
Barevná Evropa
Barevná Evropa | Foto: Aktuálně.cz

České ministerstvo zahraničí totiž dnes uzavřelo předběžnou dohodu o pronájmu čtyř pater kanceláří pro 120 lidí s majiteli budovy bezprostředně přiléhající k sídlu Stálého zastoupení Česka v Carolyho ulici.

Smlouva bude podle velvyslance Jana Kohouta podepsána zhruba za dva měsíce. Po chvíli bourání a stavění se pak obě budovy propojí; architekti prý už všechno namalovali, firmy jsou připraveny.

"Představuji si, že by se část diplomatů ze stávajících stísněných prostor stěhovala už v létě," říká Kohout.

Ti, kteří budou vysláni speciálně na předsednictví, se slétnou během příštího roku; bude jich více než stovka.

Foto: Aktuálně.cz

Řídit půl roku unii o 27 členských zemích není procházka růžovou zahradou, zvláště napoprvé. Znamená to hodně práce, ale i hodně prestiže, když se to dobře udělá.

Některé hrdé země, třeba Itálie nebo Francie, si v minulých letech v čele EU uřízly ostudu. Jiné, mnohem skromnější, si vybudovaly solidní věhlas, třeba Dánsko nebo Lucembursko.

Diplomaté z předsednické země řídí plejádu orgánů Rady EU, od pracovních skupin po velvyslanecká sezení. Jednají jménem unie s celým světem. Jménem Rady komunikují s ostatními institucemi. Jsou na půl roku tváří Evropy, mluví jejím jménem, musí tak trochu zapomenout, kdo jsou a jaké jsou jejich národní zájmy. Je to náramná zkouška z řízení, slaďování, organizace, koordinace, ale i sebeovládání a jazykových schopností.

Kohout neřekl, kolik stojí pronájem čtyř poschodí, ani s jakým rozpočtem bude Praha muset celkově počítat. Závisí to na mnoha okolnostech, které zatím nejsou zcela zřetelné - například na tom, zda v prvním pololetí 2009 nebude třeba uspořádat v Česku neformální summit.

Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Ví se, že taková akce přijde zhruba na devět milionů eur, zatímco za "normální" summity v zaběhaném Bruselu platí předsednická země jen statisíce.

Podle britských diplomatů přišlo vládu jejího veličenstva loňské "kralování" v čele EU jen na něco přes deset milionů liber, tedy asi 420 milionů korun. Zato Finové si pro letošní druhé pololetí už naplánovali nepřekročitelný rozpočet 52 milionů eur (1,5 miliardy korun).

Čísla nejsou vždy srovnatelná - každá vláda započítává náklady trochu jinak. Například značné výlohy spojené s bezpečností se jednou v součtech objeví, podruhé ne.

Předseda EU musí dopředu myslet na to, aby měl odpovídající webovou stránku, ne jako Praha, která si adresu nechala vyfouknout soukromou osobou, od níž se ji bude zřejmě snažit odkoupit za peníze daňových poplatníků.

Finové platí pětičlenný tým, který bude web spravovat a "krmit" tak, aby splňoval ty nejnáročnější parametry. Do Bruselu vyexpedovali tři mluvčí, aby se utkali s 1500 místními korespondenty.

Obtížně vybrali místa, kde se budou konat neformální ministerské schůzky - nestačí, aby to bylo rodiště toho kterého ministra, ale  musí tam být nocleh pro stovky členů delegací a novináře a navíc se to musí dát snadno ohlídat.

Foto: Aktuálně.cz

Jako první z nových členských zemí uchopí pomyslné unijní žezlo Slovinci, už v první polovině roku 2008. Také oni už pořídili v Bruselu veliký nový dům, shánějí byty pro jeho dočasné osazenstvo, které se pomalu dostavuje.

Sotva dvoumilionová minizemě se doslova hroutí pod tíží úkolu a odpovědnosti - na EU bude dva roky pracovat nejen bruselské zastoupení, ale celá vláda. "Budeme v podstatě dělat jenom to," přiznal diplomat, který nechtěl být jmenován.

Kohout počítá s tím, že osazenstvo dnešních 65 diplomatů se rozmnoží téměř na stovku; asistentů, sekretářek a technického personálu budou další desítky.

Ze zkušenosti ostatních je jasné, že celkový počet se po dobu aspoň 18 měsíců pohybuje obvykle mezi 150 a dvěma stovkami.

Až bude po všem, až Carolyho ulicí a Strakovkou zazní ulehčené oddechnutí, bude třeba domyslet, co s oněmi čtyřmi patry a se zbytkem domu.

Velvyslanec už nyní vyjednává se zástupci krajů, kteří jsou v Bruselu, aby si zde zbudovali hnízda. Aby se tam přesunulo dnes trochu zastrčené České centrum, kanceláře CzechTrade a dalších vládních agentur. Představuje si, jak se to jednou celé koupí a jak tam budou všichni bruselští Čechové svorně pracovat.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy