Peníze pro české paneláky přitečou z EU

Milan Duda
24. 1. 2006 0:00
Brusel - Česko by mělo v letech 2007 až 2013 získat ze strukturálních fondů EU miliardu korun ročně na rekonstrukce zchátralých paneláků.

Vyplývá to z plánu Evropské komise schváleného již koncem minulého roku, podrobnostmi by se měla komise zabývat až koncem tohoto měsíce.

Podle týdeníku The Prague Post nechtěla původně Evropská komise povolit novým členským státům čerpání prostředků z fondů na projekty týkající se bydlení. Silná Lobby států Visegrádské skupiny - ČR, Slovensko,Polsko a Maďarsko - ale údajně odmítavé stanovisko EU v této záležitosti zlomila.

Komise podle The Prague Post povolila pod tíhou věcných argumentů. V ČR totiž žije v 60 tisících paneláků 34 procent všech rodin. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka hrozí v lokalitách panelových sídlišť, v důsledku kumulace nízkopříjmových domácností a vysoké nezaměstnanosti, nebezpečí vzniku problémových zón. To potvrzují například i nedávné zkušenosti z chudých pařížských čtvrtí.

Vláda má dnes již tři programy zajišťující zdroje na opravy paneláků. Z nich podle TPP vydala loni na tento účel asi 600 milionů. Nové peníze z EU se mají stát součástí těchto programů.

Zprávu o nových prostředcích na opravy paneláků uvítaly také stavební společnosti, pro které znamenají tyto zdroje další zakázky. TPP však uvádí, že překážkou pro investice by mohla být skutečnost, že řadu bytů v panelácích vlastní důchodci, kteří nemusí být schopni a ochotni podílet se na finančních nákladech potřebných rekonstrukcí.

 

Právě se děje

Další zprávy