Boeing: rušíme internet, zavřeme továrnu

Michal Najman
18. 8. 2006 11:30
Praha - Slibovaného luxusu vysokorychlostního internetu na palubě Boeingů se zákazníci nedočkají. Kromě toho firma možná zavře továrnu na vojenské letouny C-17.

Miliarda dolarů proinvestovaná, dalších 320 milionů nákladů nutno zaplatit. To je cena za ambiciózní plán vybavit tisíce komerčních letadel vysokorychlostním internetem.

Po šesti letech práce na systému Connexion si ho zakoupilo jen deset leteckých společností a funguje na pouhých 156 letadlech. Management Boeingu již nehodlá dále neprofitabilní sekci živit a rozhodl se ji zrušit.

"Šest let jsme investovali čas, zdroje a technologie do něčeho, co trh nakonec nechce," stojí v prohlášení Jima McNerneyho, předsedy představenstva Boeingu.

I Bush ho používal

Společnost hodlá nyní přejít na mobilní technologii internetu na palubě. Ten má tu nevýhodu, že funguje pouze nad pevninou.

Systém Connexia fungoval na satelitní bázi a byl tedy k dispozici po celé planetě. Boeing měl v plánu prodávat ho i do zaoceánských lodí.

"Vyvíjený systém byl třídou sám pro sebe", řekl deníku Seattlepi.com Richard Aboulafia, letecký analytik ze společnosti Teal Group.

Montáž letadla Boeing 747
Montáž letadla Boeing 747 | Foto: Boieng

Na svých palubách ho nabízeli například Singapore Airlines, SAS a Lufthansa. Hodina připojení stála deset dolarů, 27 dolarů za celou dobu letu.

Odezva od pasažérů byla pozitivní, používání bylo však v řádu jednotek za let. Systém byl nainstalován i na palubě Air Force One a používal ho i prezident Bush. I ten bude mít asi smůlu.

Továrna na odpis?

Není to jediný velký problém, který nyní americký výrobce letadel řeší. Nad továrnou v kalifornském městě Long Beach vyrábějící vojenské dopravní letouny C-17, se stahují mraky. Nekončící válka v Iráku vyčerpává rozpočet natolik, že Pentagon hodlá omezit nákupy.

Jedny z prvních, na které peníze nezbývají, jsou totiž letouny od Boeingu. Společnost proto hrozí, že pokud nedostane příslib Pentagonu, že nákupy budou pokračovat, zavře továrnu.

Vojenský dopravní letoun C-17 ve výzbroji britské RAF.
Vojenský dopravní letoun C-17 ve výzbroji britské RAF. | Foto: operations.mod.uk

Sedm tisíc lidí by přišlo o práci přímo v továrně v Long Beach, osmnáct tisíc dalších by ji mohlo ztratit u 700 dodavatelů ve 41 státech.

Schwarzenegger: Bushi, zvaž to..

Hrozba ztráty pracovních míst vyburcovala k reakcím i místní politiky. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger napsal dopis prezidentu USA.

"Naléhám na Vás, abyste zvážil své rozhodnutí zrušit výrobu letounů C-17. Nejen kvůli dopadu na místní ekonomiku a zaměstnanost, ale i kvůli tomu, že letadla C-17 hrají důležitou roli ve válce proti teroru," stojí v dopise adresovaném do oválné pracovny.

Letoun C-17 je dopravní letoun, který do válečných konfliktů po celém světě vozí americké jednotky, tanky a zásoby. Cena za jeden takový letoun se pohybuje u 200 milionů dolarů.

Nenakupuje je pouze americká armáda. Existují ve výzbroji kanadské, australské a britské armády.

Na skladě Boeingu v současnosti leží deset hotových letounů. Zatím je nikdo nechce a vypadá to, že to jsou možná poslední vyrobené C-17 vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy