Berlín otevře nové letiště za 64 miliard až v březnu

ČTK ČTK
17. 5. 2012 12:35
Projekt měl začít fungovat 3. června, zpoždění bude stát místo hlavního plánovače
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Nové berlínské letiště zahájí provoz až 17. března příštího roku. Oznámil to primátor města a předseda dozorčí rady Klaus Wowereit.

Projekt za 2,5 miliardy eur (64 miliard Kč) měl původně začít fungovat 3. června. Zpoždění o deset měsíců bude stát místo hlavního plánovače Manfreda Körtgena.

Oficiálním důvodem posunutí termínu byly problémy s protipožárním zabezpečením. Tisk však upozornil na to, že testy odhalily nefunkčnosti při odbavování zavazadel, při bezpečnostních kontrolách i na dalších místech. Uvažované zprovoznění v srpnu nebo na podzim proto už dříve zpochybňoval. O odkladu zahájení provozu na jaro 2013 německá média spekulovala už ve středu

Projekt nového letiště, které ponese jméno bývalého západoněmeckého kancléře a primátora metropole Willyho Brandta a nahradí obě současná berlínská letiště, provázejí problémy dlouhodobě. Termín jeho otevření se posunul již několikrát

Budoucí třetí největší letiště v Německu plánuje zpočátku ročně odbavit nejméně 27 milionů pasažérů. Jeho kapacita má ale postupně narůst až na 45 milionů cestujících za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy