Bankéř: Proti Erste použijeme protimafiánský zákon

Adam Junek
30. 10. 2009 15:20
Exkluzivní rozhovor s Hansem Leitnerem, bývalým manažerem fondu obchodujícího s nerostnými surovinami ve Sparinvestu, dceřiné společnosti Erste Bank

Vídeň, Praha - Hans Leitner je bývalý úspěšný manažer rakouské banky Erste, který spolu se svým kolegou Hansem Peterem Andahasym vystoupil s tvrdým obviněním majitelky České spořitelny či Slovenské sporitelny.

Leitner i Andahasy hodlají v USA zažalovat Erste bank kvůli podezření, že při privatizaci bank v Česku, na Slovensku i v dalších zemích používala úplatky.

Erste Bank od chvíle, kdy oba muži se svými tvrzeními přišli, obvinění popírá. Banka se hájí tím, že bankéři se jen mstí za to, že je propustila kvůli nekalým obchodům se zlatem.

V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz; Leitner vysvětluje, jak chtějí proti své někdejší bance postupovat, proč s obviněními přišli až po tolika letech a o co svá tvrzení opírají.

A.cz: Proč jste se rozhodli obrátit se na americké soudy, když jde o ryze evropský případ?

Jde nám o napravení naší reputace. V této chvíli nás žádná banka nezaměstná a nic na tom nezmění ani to, pokud vyhrajeme naši kauzu u rakouského soudu. Jde totiž jen o proces na základě pracovního práva.

Byli jsme propuštěni a Sparinvest (fond patřící Erste - pozn. red.) předložil prokuratuře dokumenty, které nás mají usvědčovat z praní špinavých peněz. Jenže to jsou falzifikáty. Tudíž jsme se obrátili na soud s obviněním dvou lidí z falšování dokumentů.

Nicméně tímto se zcela neočistíme, a proto jsme se po poradě s našimi právníky rozhodli celý případ dovést na nezávislou mezinárodní půdu. Proto jsme vybrali Spojené státy, aby vše probíhalo mimo země, kterých se případ týká.

A.cz: Čeho všeho se vaše žaloba bude týkat?

Budeme postupovat podle dvou zákonů. Jednak využijeme takzvaný protimafiánský zákon. Tam je třeba přednést dva na sobě nezávislé případy provinění. Rozhodli jsme se proto použít jednak kartelovou dohodu rakouských bank o výši úroků, kterou nedávno potrestala Evropská unie pokutou 100 milionů eur. Druhý případ, který v tomto případě zmiňujeme, je případ, kdy Slovenská sporitelňa, Československá obchodní banka a Všeobecná úverová banka kartelovou dohodou chtěly Akcentu (česká firma obchodující s devizami, kvůli níž dostaly zmíněné tři banky pokutu od slovenského antimonopolního úřadu za společný postup proti ní - pozn. red.) vytlačit ze slovenského trhu, když jí zrušily bankovní účty.

Druhý zákon, který nám naši právníci doporučili využít, je zákon o zahraniční korupci.

Dva bankéři

Hans Leitner a Hans Peter Andahazy

  • spravovali v Erste fondy dceřiné společnosti Erste - Sparinvest v době rozšiřování banky do postkomunistických zemí.
  • podle nich banka či jí najaté firmy uplácely především na Slovensku při privatizaci Slovenské spořitelny, ale také v dalších postkomunistických zemích včetně Česka

Ten byl úspěšně uplatněn proti Siemensu v jeho úplatkářské aféře a podle nás jde o stejný princip. Důležité pro nás přitom je, že podle amerických zákonů je takovéto jednání nepromlčitelné. A druhá pro nás naprosto důležitá věc je, že vyšetřování povedou na základě našich informací americké orgány a jejich protějšky z dotčených zemí budou jen dozorovat.

A.cz: Budete tedy žalobu stavět na údajné korupci v Česku, Slovensku i Rumunsku, nebo zvolíte jen jeden konkrétní případ?

My poskytneme americkým úřadům informace o mnohem širším spektru zemí. Jde samozřejmě zejména o státy střední a východní Evropy, kam Erste Bank expandovala. Tedy kromě těch tří zmíněných zemí také Rusko, Ukrajina nebo Maďarsko.

Máme však také informace o velmi závažném případu v Německu, ale to nechci rozebírat do detailu.

Americké právo nám přitom opět nahrává. Je možné přinášet důkazy až do poslední chvíle. A hlavně vyšetřování může přinést důkazy o zcela jiných případech, než na které upozorníme my. Neomezuje se jen na šetření přednesené kauzy.

A.cz: Máte v rukou nějaké dokumenty, které vaše tvrzení o korupci podporují?

Nechci být konkrétní. Nicméně máme řadu informací. Nejsem právník, a tudíž nechci tvrdit, že jde o důkazy.

A.cz: Proč jste se ozvali až nyní po propuštění, když jste o těchto praktikách věděli?

Je to evropským právem. Jako zaměstnanci jsme byli vázáni mlčenlivostí, a kdybychom cokoliv řekli, neměli bychom žádnou ochranu. V Americe oproti tomu vás v takovém případě nemohou propustit, máte finanční podporu a spoustu dalších věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy