Balenou vodou protékají miliardy

Dušan Klimeš
25. 6. 2006 0:00
Praha/Paříž - Žhavé dny a teplé léto nedávají vydělat jen majitelům plováren a zmrzlinářům. Na své si přijdou i výrobci balených vod. A nejde zrovna o malý byznys. Uvnitř: ANKETA
Foto: www.danone.com

A že výrobci a producenti bojují o skutečně výnosný trh, naznačují například údaje z Francie, kde je sklenice vody Evian či Vittel stejně běžnou součástí jídla jako víno či bageta. Ročně Francouzi za vodu utratí 2,2 miliardy eur a průměrně vypijí 147 litrů ročně.

Trh si zde však ve velké míře dělí dva nadnárodní konglomeráty, společnosti Nestlé a Danone. Ty mají ve svém portfoliu ty nejznámější a často i nejdražší značky. Zatímco za Nestlé "kope" Perrier a Vittel, na straně Danone stojí Evian, Badoit či Volvic.

I budoucnost se zdá být světlá, neboť v roce 2012 by se ve "vodním byznysu" mělo točit až 60 miliard euro.

Luxus ale netáhne

Je však na čase, aby pěkné počasí těmto gigantům pomohlo v jejich snaze upoutat zákazníky. V době, kdy obliba čisté vody rapidně roste, prodeje právě dražších značek zažívají krizi. Místo aby stály v čele růstu, propadly v loňském roce o 3,8 procenta a pro letošní rok analytici počítají s obdobným výsledkem.

Však ve svém prohlášení firma Nestlé Waters při oznamování výsledků přiznala, že "situace v Evropě je složitá a zřejmě nemůžeme čekat růst tržeb".

Evropští milovníci vody, Francouzi a Italové, v poslední době dávají přednost levnějším značkám, které jim "uhasí žízeň a nespálí peněženku".

A tak raději koupí 1,5 litru neznámé a méně kvalitní vody za 15 eurocentů místo Vittelu či Evianu za více než 50 centů.

Své chtějí i Coca-Cola a Pepsi

Celosvětový odklon od slazených a ochucených limonád k vodě si uvědomují i legendární značky jako Pepsi či Coca-Cola. Obě se snaží stále více pronikat na trhy, které pro ně bývaly takříkajíc "tabu", a nabízejí svým zákazníkům nejen zdravější džusy, ale i energetické nápoje či právě balené vody.

Foto: www.nestle.com

Pepsi se snaží zákazníkům zalíbit řadou energetických nápojů Gatorade a vodou Aquafina.

Zřejmě nebude trvat dlouho a právě tyto společnosti se budou cítit jako tabákové koncerny. Jako je dnes vyhlášen boj proti kouření, a to je stále více omezováno a vytlačováno z veřejných míst, tak nejen americké, ale i například britské školy "vyhání" přeslazené limonády ze svých prostor.

Tento boj proti nezdravému pití a následné obezitě u dětí tak může vést k dalším nárůstům trhu s balenou vodou.

 

Právě se děje

Další zprávy