Američtí studenti bojkotují Coca-Colu

Adam Junek
2. 1. 2006 11:29
New York - Naši studenti pít Coca-Colu nebudou. Takový vzkaz poslala University of Michigan společnosti Coca-Cola a nechala vyprázdnit veškeré automaty na její výrobky v prostorách školy. Ode dneška si tak studenti už v kampusu nápoje jedničky na trhu nekoupí.
Foto: www.cocacola.com

Univerzitě se totiž nelíbí praxe nápojářského kolosu v Kolumbii a Indii. V Kolumbii jde o špatné zacházení se zaměstnanci stáčíren. Odboráři dokonce tvrdí, že firma stojí za smrtí osmi předáků.

Ekologičtí aktivisté zase tvrdí, že v Indii má firma na svědomí znečištění půdy v okolí svých továren. Lidská práva a ekologické problémy jsou přitom přesně témata, na která studenti slyší.

Michiganská univerzita je jednou z devíti vysokých škol, které se rozhodly Coca-Colu bojkotovat, uvedl list New York Times.

"Doufáme, že v případě University of Michigan i dalších vysokých škol půjde jen o přechodné opatření," uvedla mluvčí Coca-Coly Kari Bjorhusová. Podle ní už firma navrhla, že nechá v Kolumbii provést nezávislý audit tamních poměrů.

Není to ale rozhodně poprvé, kdy americká firma čelí podezření z nekalých praktik. Například na jaře před dvěma lety odhalil britský tisk, že neperlivá voda se značkou Dasani pocházela z londýnského vodovodu. Každý Londýňan si ji tak mohl natočit doma z kohoutku namísto, aby za ni platil v obchodě. Dokonce to tehdy potvrdila mluvčí firmy. Půl litru tehdy vyšlo Coca-Colu na 0,03 pence, prodávala jej přitom za necelou libru. Firma se tehdy bránila, že vodu následně upravuje. Pověst si tím ale nezachránila.

 

Právě se děje

Další zprávy