Okolo Applu obchází hrozba účetní kauzy

Dušan Klimeš
4. 8. 2006 13:00
San Francisco - Vyšetřování machinací s akciemi zasáhne podstatně do účetnictví společnosti Apple. Nestihne ani vydat hospodářské výsledky ve stanoveném termínu.

Apple bude dokonce muset přehodnotit své účetnictví za poslední čtyři roky.

Výrobce počítačů Macintosh a přehrávačů iPod při svém interním auditu zjistil, že v letech 1997 až 2001 zřejmě nesprávně účtoval položky zaměstnaneckých opcí. Podle všeho bylo posouváno datum, ke kterému je možné opce využít. Opce jsou v zásadě práva na nákup akcií firmy, které mohou později pracovníci nakoupit a případně je obratem se ziskem prodat.

Nyní není firma schopna vyčíslit, jaké důsledky to bude mít na její účetnictví a jak dlouho jí bude přehodnocování účetnictví trvat. Každopádně zaměstnanecké opce mají v Americe velkou tradici, jsou běžnou formou odměn pro pracovníky a jejich hodnota má na účetnictví firem zásadní vliv.

Šéf společnosti Apple, Steve Jobs
Šéf společnosti Apple, Steve Jobs | Foto: Apple

Celoamerický účetní skandál

Americká Komise pro cenné papíry vyšetřuje přes osmdesát podobných případů, kdy firmy nesprávně či podvodně účtovaly o kompenzacích a opcích pro své zaměstnance.

Apple patří mezi nejprominentnější společnosti, které se "účastní" tohoto skandálu s "akciovými dárečky". Již v červnu firma oznámila, že prošetřuje nakládání s opcemi v inkriminovaných letech.

Jedním z pracovníků, který měl obdržet "špatně zaúčtovanou" opci je i její šéf Steve Jobs. Toto prohlášení způsobilo, že akcie firmy Apple poklesly o téměř tři procenta za jediný den.

K dalším společnostem, které jsou vyšetřovány, patří například řetězec hypermarketů pro kutily Home Depot či zdravotnická společnost UnitedHealth Group.

Žaloba na šéfa

"Vyšetřování je v běhu a my se snažíme se k něčemu dobrat tak rychle, jak to jen půjde," řekl agentuře Bloomberg mluvčí firmy Apple Steve Bowling. Podrobnější komentář si prý nechá až na dobu, kdy bude vyšetřování ukončeno.

Apple iPod
Apple iPod | Foto: Aktuálně.cz

Proti šéfovi společnosti Stevu Jobsovi navíc přímo akcionáři podali žalobu. Ten prý měl v roce 2000 získat opci na 7,5 milionu akcií.

Při ceně přibližně 70 dolarů za jeden kus by to znamenalo téměř půl miliardy dolarů. Jobs v roce 2003 tuto svoji opci zrušil, přesto mu společnost dala 10 milionů kusů akcií, což akcionáři v žalobě napadli.

Akcie společnosti po zveřejnění těchto zpráv prudce poklesly. Během několika minut se propadly o sedm procent a obchodují se za 65 dolarů za kus.

 

Právě se děje

Další zprávy