Google je kamarád Apple, Microsoft ne

Michal Najman
30. 8. 2006 16:00
San Francisko - Ředitel společnosti Google Eric Schmidt se dnes stal členem správní rady společnosti Apple. Dobré vztahy společností se ještě zlepší.
Ředitel společnosti Google a člen správní rady Apple Eric Schmidt.
Ředitel společnosti Google a člen správní rady Apple Eric Schmidt. | Foto: eecs.berkeley.edu

Personální propojení obou firem posílí jejich vzájemnou spolupráci. Společný nepřítel nebyl pojmenován, ale všem je víceméně jasný. Je jím dominantní Microsoft. Cílem je ohrozit a pokud možno zrušit jeho výsadní postavení na trhu softwaru.

Eric Schmidt se jmenováním do správní rady dostává do vybrané osmičlenné společnosti. Kromě něj tam už je například Steve Jobs, zakladatel Apple nebo Al Gore, bývalý viceprezident USA.

Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple zvažuje i o spolupráci s Microsoftem. Motivem jsou zisky.
Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple zvažuje i o spolupráci s Microsoftem. Motivem jsou zisky. | Foto: Reuters

Windows Vista už v prodeji

Nová neoficiální aliance přichází v době, kdy svět očekává několikrát oddálenou premiéru nového operačního systému Windows Vista. Ta je sice ohlášena až na leden, ale už včera začal objednávky na něj přijímat internetový obchodní dům Amazon.com.

Poslední verze operačního systému Windows XP byla Microsoftem představena v roce 2001, a od té doby Microsoft vydával jen jeho záplaty a opravy. Chyby v systému byly mnohokrát tak závažné, že k instalaci oprav jedné z nich vyzvalo minulý týden i americké Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.

Konkurenti Microsoftu jsou aktivnější. Apple má nový operační systém Mac OS X už od minulého roku a ten už stihl několikrát inovovat. V některých oblastech Microsoftu konkuruje i Google. Ten své projekty a plány v oblasti softwaru představuje průběžně a často.

Premiéra Windows Vista má být sice v lednu. Jsou již však v prodeji na stránkách Amazon.com.
Premiéra Windows Vista má být sice v lednu. Jsou již však v prodeji na stránkách Amazon.com. | Foto: Microsoft Co.

Souboj o virtuální nadvládu

Bitva probíhá na několika liniích. Na poli operačního systému bojuje úspěšně Microsoft se svými Windows proti Applu a jeho Mac OS X. Větší rozšířenosti a oblibě operačního systému od firmy Apple mimo území USA brání jeho nepoužitelnost na běžných PC. Funguje zatím pouze na počítačích vyrobených právě firmou Apple.

Google minulý týden prohlásil, že vlastní operační systém nechystá. S Microsoftem však soupeří na několika jiných frontách. Konkurují si například ve vyhledávání na internetu i v počítačích uživatelů, chatovacích programech, e-mailech, mapách, atd.

Ze souboje jako vždy nejvíce profituje zákazník. Google naprostou většinu svých služeb a programů poskytuje zdarma a žije z reklamy. To se v dnešní době nehynoucí popularity ilegálního stahování zdá jako správná cesta.

 

Právě se děje

Další zprávy