Apple zaplatí 100 milionů konkurenci

Michal Najman
24. 8. 2006 11:00
San Francisco - Spor o software v hudebních přehrávačích nerozhodne soud. Apple se rozhodl raději platit a pustit společnost Creative na svůj trh.
Přehrávač iPod Nano společnosti Apple.
Přehrávač iPod Nano společnosti Apple. | Foto: Aktuálně.cz

Několikaměsíční vlna vzájemných žalob týkajících se navigačního menu v hudebních přehrávačích je u konce. Apple sklopil hlavu a zaplatí svému konkurentovi ze Singapuru 100 milionů dolarů. Za to bude moci sporné patenty používat ve svých přehrávačích iPod.

"Vyrovnání vyřeší všechny naše spory s Creative, včetně pěti žalob které jsme na sebe vzájemně podali," stojí v prohlášení Steva Jobse, ředitele společnosti Apple.

Akcie Creative zareagovaly na oznámení výsledku sporu silným růstem.

Přehrávač Creative Zen.
Přehrávač Creative Zen. | Foto: Creative

Creative boduje

Společnost Creative obdržela nejen příjemnou sumu do firemního cash flow, ale také možnost vyrábět příslušenství pro hudební přehrávače iPod. Tím získá přístup mnohem větší trh, než by mohl zasáhnout jen svými přehrávači Zen a Nomad.

"Dává nám to možnost výrazně rozšířit naše aktivity, otevírá se nám obrovský trh," řekl BBC Craig McHugh, prezident společnosti Creative.

Analytici hodnotí výsledek sporu jako velkou výhru pro společnost Creative, která si tím v krátkém období velmi pomůže. Společnost dle nich ale potřebuje restrukturalizaci, pokud chce v budoucnu konkurovat společnosti Apple na poli hudebních přehrávačů.

"Konkurovat Applu bude velmi náročné, Creative musí činit rychlá rozhodnutí a být velmi flexibilní," sdělil Don See, analytik společnosti Vickers Securities.

Přehrávače iPod, které vyrábí společnost Apple, dominují 70 procentům amerického trhu s hudebními přehrávači.

 

Právě se děje

Další zprávy