I baterie Apple hrozí požárem notebooku

Adam Junek, Dušan Klimeš
24. 8. 2006 19:30
New York/Praha - K vrácení skoro dvou milionů baterií do notebooků vyzvala zákazníky společnost Apple. Mohly totiž způsobit vznícení počítače.

Krok výrobce počítačů je druhým největším případem stahování prodané elektroniky či počítačů od zákazníků. Před týdnem totiž konkurenční Dell učinil totéž se svými bateriemi, kterých musí vyměnit 4,1 milionu. V obou výrobcích byly baterie firmy Sony Corp., uvádí agentura Reuters.

Sony spolupracuje

Podle úřadu kontrolujícího bezpečnost výrobků jde u Apple o baterie v noteboocích prodávaných od roku 2003 až do současnosti. Přes 1,1 milionu jich prodala společnost přímo ve Spojených státech a dalších 700 tisíc pak za hranicemi USA. Jde o počítače Apple iBook G4 a PowerBook G4.

V předchozím případu mluvčí Dellu oznámil, že jde o baterie, které do notebooků šly mezi 1. dubnem 2004 a 18. červencem letošního roku. Většina notebooků s těmito bateriemi byla prodána ve Spojených státech, ale více než milion byl prodán v dalších zemích.

Foto: Dell computers

"Ve vzácných případech může zkrat způsobovat přehřívání baterie," řekl mluvčí s tím, že se v důsledku toho může objevit kouř či oheň. Nikdo však prý nebyl při těchto incidentech zraněn.

Rizikové baterie se objevily v některých laptopech modelů Latitude, Inspiron, XPS a v mobilních pracovních stanicích.

Kouřící laptopy

Podnik se chystá oznámit vše na internetu spolu s popisem rizikových modelů. Tiskový mluvčí dodal, že internetové stránky uživatele navedou, jak si zdarma nechat od Dellu baterie vyměnit.

Mluvčí společnosti Sony oznámil, že firmy problém s bateriemi již přes měsíc intenzivně studují.

Podnětem byly zprávy o půl tuctu případů kouřících nebo hořících laptopů z USA. Sony se podle svého mluvčího bude na krytí nákladů celé akce s Dellem podílet.

Nikdo ze Sony ani z Dellu nebyl schopen odhadnout, kolik akce může stát, ani to, jak se firmy o náklady podělí.

Pro Dell ale akce může představovat riziko, že tak rozsáhlá výměna může snížit budoucí prodej jeho notebooků, napsala agentura AP. A totéž nyní platí pro Apple.

 

Právě se děje

Další zprávy