Alitalia se stébla chytá. Bez cizí pomoci zkrachuje

Redakce EKO, Reuters
4. 4. 2008 15:00
Odboráři nevylučují další jednání s Air France
Evropská unie další státní pomoc Alitalii zakázala, nucená správa nebo převzetí jinou leteckou společností je tak jedinou možností.
Evropská unie další státní pomoc Alitalii zakázala, nucená správa nebo převzetí jinou leteckou společností je tak jedinou možností. | Foto: Reuters

Řím - Situace v italském leteckém dopravci zůstává dál vážná. Odboráři Alitalie nevylučují návrat k jednacímu stolu, chtějí dát ještě jednu šanci společnosti Air France-KLM.

Současně si zvolili nového šéfa, kterým se stane Aristide Police. Ten má do úterý vládě předložit zprávu o tom, jak dlouho je firma bez zahraničního kapitálu schopna přežít. Podle ekonomů to nebude déle než čtvrt roku.

Ve čtvrtek se má definitivně rozhodnout, zda společnosti požádá o vyhlášení nucené správy, či nikoliv.

"Alitalia není schopna stát na vlastních nohách. Buď ji musí někdo další zachránit, anebo je nutné, aby se uchýlila pod nucenou správu. Už nemá peníze a od státu je dostat nemůže," citovala agentura Reuters slova profesora Edoarda Polacca z milánské univerzity.

Evropská unie další státní pomoc Alitalii zakázala, nucená správa nebo převzetí jinou leteckou společností je tak jedinou možností. Pod nucenou správou by Alitalia mohla dál fungovat a byla by chráněna před věřiteli.

Symbol poválečného vzestupu italské ekonomiky potopila konkurence v letecké dopravě, růst cen pohonných hmot a stávky zaměstnanců. Za posledních 15 let měla firma zisk jen čtyřikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy