Letecká fúze zkrachovala, Alitalia je znovu k mání

Redakce EKO
3. 4. 2008 10:05
Air France-KLM odešla od jednacího stolu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Řím - Konsorcium leteckých společností Air France - KLM odstoupilo od jednání o převzetí společnosti Alitalia.

Uvedla to agentura Reuters s tím, že toto oznámení přišlo jen krátce poté, co Air France-KLM odmítla akceptovat požadavky Italů. Ty vyšroubovaly vysoké požadavky odborů Alitalie.

Obě společnosti právě středu určily jako mezník, do kterého buďto dojednají převzetí italské firmy Nizozemci, anebo od smlouvy ustoupí.

Dále čtěte: Italští odboráři ženou Air France-KLM do slepé uličky

Krátce poté, co šéf Air France KLM Jean-Cyril Spinetta převzetí vyloučil, odstoupil s postu ředitel Alitalie Maurizio Prato. Společnost denně ztrácí více než milion euro a celkový dluh firmy již překročil jednu miliardu. Déle než do června italská letecká společnost bez pomoci cizího kapitálu nepřežíje, tvrdí ekonomové.

 Společnost denně ztrácí více než  milion euro a celkový dluh firmy již překročil jednu miliardu.
Společnost denně ztrácí více než milion euro a celkový dluh firmy již překročil jednu miliardu. | Foto: Reuters

Ministr hospodářství Tommaso Padoa-Schioppa, který má prodej na starosti, se proto již nechal slyšet, že jedinou alternativou k prodeji Alitalie do rukou Air France je nucená správa.

"Byl by to hořký osud, pokud by podnik, jehož léta táhnul dolů perverzní vztah s politikou, dostal smrtelnou ránu z vykořisťování kvůli volbám nebo z nedohody s odboráři," řekl ministr.

Reagoval tak na nedávné prohlášení pravicového politika Silvia Berlusconiho, že "prodej státní letecké společnosti do rukou zahraniční firmy je špatné řešení", které jako možný příští premiér nepodpoří.

Čtěte více: Jednání Air France - KLM s Alitalií se protahují

 

Právě se děje

Další zprávy