Akciím růst nevydržel, v USA po Obamově zvolení klesly

ČTK ČTK
7. 11. 2012 16:45
Burzy táhly dolů obavy z rozpočtového provizoria USA a zpomalení růstu Evropy

Londýn/New York - Den po znovuzvolení Baracka Obamy burzy připomínaly houpačku. Nejprve v Evropě mírně posílily, abyl pak poklesly. Americké akcie pak reagovaly prudkým poklesem.

Důvodem je politický klinč mezi demokratickým prezidentem a senátem a republikánským kongresem. Trh se obává, že přetrvání dosavadní situace ve Washingtonu povede na přelomu roku k těžké fiskální restrikci, která ohrozí ekonomiku. Náladu na trhu navíc výrazně zhoršily špatné ekonomické vyhlídky eurozóny.

Dow Jonesův index zahájil obchodování poklesem o 0,9 procenta na 13.127 bodů a poté propad prohloubil na 1,3 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 1,3 procenta na 1410 bodů a index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,2 procenta na 2975 bodů. Pro Dow Jones a S&P to znamená nejhlubší pokles od 23. října.

Volby potvrdily status quo

Úterní volby potvrdily dosavadní rozložení sil, kdy demokraté drží Bílý dům a Senát, zatímco Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni. Obě strany se v minulých dvou letech nebyly schopny shodnout takřka na ničem důležitém, což nevěstí nic dobrého v situaci, kdy Americe hrozí na přelomu roku pád z "fiskálního útesu" v podobě automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, které může největší ekonomiku světa stáhnout do recese.

Evropská komise dnes výrazně snížila prognózy ekonomického vývoje pro eurozónu a předpověděla, že z nynější recese blok oživí až v roce 2014. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi prohlásil, že ekonomika eurozóny zůstane v dohledné době slabá. Prognózy komise a vyjádření Draghiho smazaly počáteční růst na evropských burzách.

Akcie na hlavních burzách v západní Evropě přitom zahájily obchodování růstem, který byl podle analytiků reakcí na výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech.

Vítězem se stal dosavadní šéf Bílého domu, demokrat Baracka Obama. To znamená, že americká centrální banka (Fed) bude s vysokou pravděpodobností pokračovat v uvolňování měnové politiky a znehodnocování dolaru, což by mělo svědčit akciím.

Panevropský index FTSEurofirst 300 asi hodinu po zahájení obchodování přidával zhruba 0,4 procenta a pohyboval se kolem 1119 bodů. Ocitl se tak nejvýše za poslední dva týdny. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, přidával asi 0,5 procenta na 2549 bodů.

Nadšení brzdí hrozba rozpočtového provizoria

I když ve volbách uspěl Obama, rozložení politických sil v Kongresu se téměř nezměnilo. To znamená, že zatímco kontrolu nad Senátem mají i nadále demokraté, ve Sněmovně reprezentantů dál vládnou republikáni. To je pro rychlou dohodu nad spornými otázkami nebezpečný výsledek, zvlášť teď před koncem roku, kdy se blíží hrozba rozpočtového provizoria.

"Do americké politiky to (výsledek voleb) určitě přináší větší viditelnost, což je pro trhy příznivé," upozornil jeden z makléřů na burze v Paříži. "Pozornost se teď ale zaměří na fiskální útes," dodal s tím, že není jasné, zda bude Obama schopen situaci řešit, když se rozložení sil v Kongresu moc nezměnilo.

Termínem fiskální útes se v USA označuje hrozba rozpočtového provizoria. Respektive situace, kdy nastoupí automatické snižování výdajů a zvyšování daní. Dojde k tomu v případě, že se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. To musí být do konce roku. Fiskální útes by znamenal, že se nebude dostávat více než 600 miliard dolarů (asi 11,9 bilionu Kč), což by negativně zasáhlo většinu odvětví ekonomiky.

Opatrný optimismus nevydržel

Obamovo vítězství v prezidentských volbách ovlivnilo i takzvaný index vnímané volatility VSTOXX. Ten je považován za barometr averze, kterou mají investoři vůči riziku. To znamená, že když se investoři obávají propadu cen akcií, nakupují zajištění. Index v takovém případě roste. Dnes indikátor spadl o šest procent na 20,47 bodu, což znamená, že investoři se propadu cen obávají mnohem méně než v minulých dnech.

Tak silný propad indexu volatility, jaký se objevil dnes, trh nepamatuje už asi měsíc. Ztráty by ale musely vydržet celý den, aby se dalo hovořit o největším denním propadu od začátku října.

 

Právě se děje

Další zprávy