Akcie Google propadly, stáhly dolů trh

Redakce Eko, Reuters
1. 2. 2006 14:29
New York - Poprvé od uvedení na trh Google nesplnila plán očekávaného zisku a její akcie se propadly o 12 procent. Stáhly s sebou i další akcie.

Hodnota akcií této internetové společnosti včera klesla o 53 dolarů a uzavírala na hodnotě 381,53 dolarů.

Investoři tak reagovali na zprávu, že Google nedosáhl poprvé od uvedení na burzu v roce 2004 cíle, který si v zisku předem stanovil. Ihned po oznámení této informace se akcie propadly dokonce o 19 procent, ale později propad zmírnily.

Google vysvětluje menší zisk vyšší daňovou sazbou, než očekával.

Google hýbe celým trhem

Na propad akcií Googlu zareagovala většina akcií v odvětví. odvětvový index Nasdaq 100 futures klesl celkem o 13 procent.

"Nespokojenost se zprávou Googlu o zisku by mohlo spustit výprodeje technologických a internetových firem," řekl dnes agentuře Reuters prezident a hlavní investor JSK Capital Partners Joseph Kalinowski.

Kalinowski řekl, že vzhledem ke vývoj Google by mohl znamenat konsolidaci v odvětví a prodeje i v příštích několika týdnech.

Agentura UBS snížila rating firmy Google z "buy" na "neutral". Analytik agentury "Standard & Poor's" v souvislosti s tím řekl: "Toto ukazuje, že ani Google není nedotknutelný."

Zakladatelé společnosti Larry Page a Sergey Brin vždy trvali na tom, že svou společnost budou řídit jak se jim bude chtít. Nyní se ukáže, jak pevné jejich odhodlání je.

 

Právě se děje

Další zprávy