Google: Byznys v Číně výměnou za cenzuru

vid, Reuters
25. 1. 2006 10:44
San Francisco – Internetový obr Google se dohodl s Čínou: Pustíme vás na náš trh, ale jen pokud budete cenzurovat vyhledávání, jak chceme.
Vyhledávání v čínštině fungovalo i na google.com - ale pomalu
Vyhledávání v čínštině fungovalo i na google.com - ale pomalu | Foto: Reuters

"Na Google.cn jsme odstranili část z výsledků vyhledávání v souladu s čínskými zákony a regulační politikou, abychom zde mohli podnikat," uvedl pro agenturu Reuters Andrew McLaughlin z Googlu.

Google se tak přidává k ostatním velkým internetovým portálům Yahoo a Microsoft, které už se s Čínou na dobrovolném cenzurování zobrazovaného obsahu domluvily a jimž Google v poslední době začíná daleko více konkurovat.

Firmy chtějí využít velkého rozvoje čínského internetového trhu, který má dnes 111 milionů uživatelů. Podobnou dobrovolnou cenzuru do svých služeb zabudovaly také domácí portály Sohu a Baidu.

Google: Cenzura je menší zlo

"Odstranění části výsledků vyhledávání je v rozporu s posláním Google. Daleko více neslučitelné s naším posláním je však neposkytování žádných informací nebo provoz natolik omezené služby, která se v podstatě rovná nulové informaci," uvedl v prohlášení Andrew McLaughlin z Googlu.

Vyhledávač Google už totiž v čínštině funguje, ale pouze na doméně .com. Hledání však bylo pro čínského uživatele velice pomalé, protože veškerý obsah musel procházet přes filtr čínské cenzury. Google si od zprovoznění čínské cenzurované stránky google.cn slibuje zrychlení služby a lepší pozici vůči konkurenci.

Přestože Čína v poslední době poněkud uvolnila cenzuru, některá témata, jako nezávislost Tchaj-wanu nebo události na Náměstí Nebeského klidu v roce 1989 zůstávají tabu.

"Je to ostuda. Pokud se vyhledávač rozhodne takto spolupracovat s takovým režimem, dává mu možnost daleko lépe regulovat obsah internetu," řekl šéf internetového oddělení organizace Reportéři bez hranic. Organizace už dříve kritizovala za dohodu s Čínou Yahoo a Microsoft.

Soukromé informace Google nedá

Společnost se rozhodla nenabízet zatím kvůli čínským poměrům svoji poštovní schránku Gmail, blogovací službu ani chat. Pekingské úřady totiž v minulosti požadovaly, aby jim Yahoo a Microsoft předaly obsahy některých e-mailů.

Google tak sice spolupracuje s čínskou vládou na omezení vyhledávání, ale nechce jí poskytovat důvěrná data svých klientů. Společnost také odmítla žádost vlády USA, aby jí poskytla detailní výpis všeho, co uživatelé v jednom týdnu na Googlu vyhledávali.

  • Bushova vláda žádá data, Google vzdoruje

Google tak zatím bude poskytovat pouze základní webové vyhledávání. Firma také ujistila, že pokud bude výsledek vyhledávání kvůli cenzurovanému obsahu nekompletní, uživatele na to upozorní. Podobně jako ve Francii nebo v Německu, kde vyhledávač Google nezobrazuje stránky s nacistickou tematikou.

 

Právě se děje

Další zprávy