Airbus prodělává, A380 nechce ani FedEx

dkl, ČTK
8. 11. 2006 11:25
Paříž - O desítky procent připravil Airbus svoji mateřskou společnost EADS na zisku. Navíc zákazníci ruší objednávky.
Když letoun Airbus A380 opouštěl v lednu barvířskou dílnu, měl skvělé vyhlídky. Nyní se schází představenstvo firmy EADS, hlavního akcionáře Airbusu, a rozhoduje, jak snížit náklady a zjišťuje ztráty, které již kvůli zpoždění A380 firma utrpěla.
Když letoun Airbus A380 opouštěl v lednu barvířskou dílnu, měl skvělé vyhlídky. Nyní se schází představenstvo firmy EADS, hlavního akcionáře Airbusu, a rozhoduje, jak snížit náklady a zjišťuje ztráty, které již kvůli zpoždění A380 firma utrpěla. | Foto: Reuters

Firmou, které nyní došla s čekáním na superjumbo A380 trpělivost, je FedEx. Mezinárodní přepravní společnost si původně objednala deset těchto obřích letadel. Teď však svoji zakázku ruší. Dokončení jumba se totiž odložilo již o dva roky a stále není jisté, kdy bude skutečně hotovo.

Těžit z toho bude, jak jinak, Boeing. FedEx si místo Airbusu pořídí 15 kusů letadla Boeing 777 s možností dalších patnáct dokoupit.

Samé náklady

To vše pouze ilustruje situaci, která panuje v Airbusu. EADS, tedy jeho mateřská společnost, musela vykázat za tři čtvrtletí provozní zisk nižší o 34 procent, především kvůli prozatímnímu nezdaru projektu A380.

Toto je jen maketa. Časem A380 bude létat několik desítek, aerolinky jich už objednaly 159
Toto je jen maketa. Časem A380 bude létat několik desítek, aerolinky jich už objednaly 159 | Foto: Adam Junek

Zatímco loni se Evropské skupině letecké a kosmické techniky (EADS) podařilo vydělat 2,1 miliardy eur, letos to bylo 1,39 miliardy. To nemile překvapilo analytiky, kteří doufali, že propad nebude tak katastrofický, a předpovídali zisk 1,9 miliardy.

Na druhou stranu tržby EADS meziročně vzrostly o 17 procent na téměř 28 miliard eur a mírně překonaly očekávání.

Stále níž

Kvůli krizi kolem A380 firma nedávno oznámila, že jí projekt superjumba v následujících letech sníží zisk celkem o 4,8 miliardy eur. EADS pouze uvedl, že letos dosáhnou jeho tržby 37 miliard eur.

Ukáže se v nich 430 letadel dodaných odběratelům, prodané helikoptéry, vojenská elektronika a kosmická technika.

Boeing 777
Boeing 777 | Foto: Boeing

Zatímco FedEx se odhodlal k razantnímu řešení, další zákazníci, kteří na A380 čekají, zatím neví co dál.

Blízkovýchodní aerolinie Emirates do Airbusu pošlou tým vlastních auditorů, než začnou vyjednávat o tom, jak dvouleté zpoždění vyrovnat. Emirates, největší kupec největšího letadla světa, to oznámily minulý týden. Společnost si objednala 43 obřích letadel.

 

Právě se děje

Další zprávy