Afghánský problém s opiem má vyřešit 40 miliard

lem
7. 2. 2008 9:30
S řešením přišla Světová banka, OSN zůstává skeptická
V roce 2007 se zde urodilo "zboží" v hodnotě zhruba tří miliard dolarů, což představuje 95 procent světové produkce opia.
V roce 2007 se zde urodilo "zboží" v hodnotě zhruba tří miliard dolarů, což představuje 95 procent světové produkce opia. | Foto: Jiří Kropáček

Kábul/Tokio - Šest let po americké invazi do Afghánistánu se v jedné z nejchudších zemí světa příliš nezměnilo. Většinu orné půdy zabírají maková pole, rekonstrukce silniční sítě vázne a pracovních příležitostí je minimum.

Světová banka spolu s britským Odborem pro mezinárodní rozvoj předložila na zasedání v japonském Tokiu desetiletý plán řešení situace.

Dva miliardy dolarů na rekonstrukci

Svět podle něj musí investovat do Agfhánistánu dvě miliardy dolarů, které zaručí místním pracovní příležitosti, zrekonstruují infrastrukturu a dají řadě lidí novou šanci.

"Bez potřebného ekonomického základu snaha o zničení trhu s narkotiky nemůže prinést úspěchy," stojí ve společné zprávě.

Afghánistán na A.cz
Autor fotografie: Ladislav Kudláček, společnost Člověk v tísni

Podle projektu by 1,2 miliardy dolarů měly být investovány do rekultivace polí, 550 milionů by vesničanům mělo umožnit nový začátek a 400 milionů je vyčleněno na rekonstrukci, plánování a rozvoj.

Peníze by měly být do Afghánistánu uvolňovány postupně po dobu deseti let.

Drog se Afghánistán zbavuje těžce

Opium však pro mnoho obyčejných Afghánců představuje jediný zdroj obživy.

V roce 2007 se na zdejších makových polích urodilo "zboží" v hodnotě zhruba tří miliard dolarů, což představuje 95 procent světové produkce opia. A podle informací Úřadu OSN pro drogy a zločinnost (UNODC) se situace v tomto roce nezmění.

"Z Afghánistánu se stala země s přesně stanovenými drogovými a bojovými liniemi," cituje slova šéfa UNODC Antonia Maria Costy agentura AP. Na severu země se možná produkci opia podaří snížit, na jihu ovládaném Talibanem se ale úspěchy čekat nedají, tvrdí.

Islámské hnutí financuje z drog vlastní existenci.
Islámské hnutí financuje z drog vlastní existenci. | Foto: Reuters

Taliban je opiem živ

Islámské hnutí financuje z drog vlastní existenci. Farmáři zde platí desetiprocentní speciální daň a ozbrojenci čile obchodují s finálním produktem, heroinem.

Podle posledních statistik se sice v tomto roce snížila rozloha makových polí asi o tisíc hektarů, ale při celkové výměře 192 tisíc hektarů jde o zanedbatelné číslo.

Průzkum OSN navíc ukázal, že v zemi roste pěstování konopí. Zatímco loni ho na vesnicích vysadilo 13 procent místních občanů, letos je to už 18 procent.

"K největší produkci opia na světě se nyní přidává ještě konopí. Afghánistán se stává i v tomto ohledu největším dodavatelem," tvrdí Costa.

 

Právě se děje

Další zprávy