Aerovýstava v Paříži přinesla záhadu: Kdo koupil A380?

dkl
20. 6. 2007 13:10
Letadlo za miliardy má tajemného kupce

Paříž - Výstava letadel ve Francii přinesla překvapení. Evropský výrobce letadel Airbus oznámil, že se mu podařilo prodat superjumbo A380 osobě, která ho chce užívat k soukromým letům.

Jméno kupce drží firma v tajnosti.

Od pondělí, kdy akce začala, tento výrobce oznámil uzavřené obchody za miliardy dolarů. Vesměs šlo ale o dohody s velkými aerolinkami či vládami zemí.

Airbus oznámil, že kupec "není z Evropy ani Spojených států" a že chce letoun využívat pro potřeby své a svého doprovodu, oznámila agentura AFP.

Místo stovek jen jeden pasažér

Jumbo A380 má dvě paluby o celkové rozloze 900 metrů čtverečných a uveze až 840 pasažérů. Jeho cena je oficiálně 300 milionů dolarů, tedy téměř 6,5 miliardy korun.

Bude trvat asi rok, než z velkokapacitního letounu udělá stroj připravený pro soukromé lety malého počtu lidí.

Tiskový mluvčí Aage Deunhaupt firmy Lufthansa Technik, která se přestavbami zabývá, uvedl, že tyto úpravy letadel si většinou objednávají zákazníci ze Středního východu.

Jenže užívání takového letadla pro soukromé lety skýtá i další problémy. Kvůli velikosti a váze je s ním možné přistát jen na omezeném počtu letišť po světě. Dokonce i piloti musí být speciálně školeni pro řízení tohoto stroje.

Proti této zprávě se okamžitě postavily ekologické organizace.

Joss Barman z Plane Stupid řekl, že koupě superjumba pro soukromé účely je jako "koupit si uhelnou elektrárnu jen proto, abych si mohl nabít mobilní telefon".

Airbus znovu ve hře

Model A380 by měl být firmou Airbus dodáván od konce tohoto roku.

I vedle tohoto "kuriózního" obchodu se Airbusu na letecké výstavě daří. Za tři dny již oznámil prodej letadel za desítky miliard dolarů.

Hned první den přišla firma s uzavřenými dohodami za dvacet miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy