Abramovič míchá kartami v ocelářství

Red Eko
29. 5. 2006 9:18
Moskva - Roman Abramovič, jedenáctý nejbohatší člověk světa, chce 40 procent největšího ruského výrobce oceli Evraz.
Získá Abramovič 40 procenz Evrazu?
Získá Abramovič 40 procenz Evrazu? | Foto: Reuters

Ten mimo jiné také kontroluje českou firmu Vítkovice Steel.

O jednání Evrazu s nejbohatším mužem Ruska a vlastníkem londýnského fotbalového klubu Chelsea těsně předtím informoval zdroj z odvětví hutnictví.

Podle něho lze dohodu očekávat tento týden.

"Tento týden se mohou dít velké věci. Mohlo by to být kolem 40 procent," řekl zdroj agentuře.

Zpráva od Evrazu přichází jen tři dny poté, co se západoevropská ocelářská skupina Arcelor dohodla na koupi ruské ocelárny Severstal.

Vznikne největší výrobce oceli?

Vznikne tím největší výrobce oceli na světě a transakce může zmařit záměr konkurenční skupiny Mittal Steel o ovládnutí Arceloru. Tyto plány jsou podle analytiků a průmyslníků známkou začátku rozsáhlé konsolidace v celém světovém ocelářství.

Deník Vedomosti uvedl, že Abramovič loni navrhoval, aby Alexander Abramov, vlastník 59 procent akcií Evrazu, své akcie prodal. Dalším velkým akcionářem Evrazu je Alexander Frolov s podílem asi 28 procent.

Abramov v pátek Reuters řekl, že transakce Arcelor-Severstal urychlí konsolidaci ocelářství. Místní firmy se budou spojovat a ruské podniky budou pokračovat v expanzi v zahraničí. Dodal, že vlastníci oceláren již spolu navzájem jednají.

Abramovič v hutním sektoru není nováčkem. V roce 2004 spojil své aktivity ve výrobě hliníku do skupiny RusAl, a pak tento podnik prodal svému partnerovi Olegu Deripaskovi.

Loni Abramovič získal přes 13 miliard dolarů prodejem většinového podílu v ropné společnosti Sibněfť plynárenskému kolosu Gazprom.

Pod Evraz patří i Vítkovice

Podle analytiků má nyní Abramovič ve snadno dostupném kapitálu asi deset miliard dolarů. Jeho celkové jmění se odhaduje na 18,2 miliardy dolarů.

Evraz loni koupil ostravské ocelárny Vítkovice Steel za více než sedm miliard korun. Vítkovice Steel jsou největším domácím výrobcem tlustých plechů a třetím největším hutním podnikem v Česku.

Velká bitva na ocelářském trhu

Pokud by se Mittalu povedlo převzít svého konkurenta, vznikl by kolos, který  by byl třikrát větší než jeho největší soupeř. Arcelor však zkouší vše, aby tomu zabránil. Nejnovějším krokem je žádost akcionářům, aby povolili zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 5 miliard euro.

Díky tomu by se zúžil manévrovací prostor pro Mittal, který by nemohl nakupovat akcie Arceloru přímo na akciovém trhu. Místo toho by musel vyjednávat přímo s akcionáři a samotnou firmou Arcelor. Nepřátelské převzetí přes akciový trh by bylo mnohem těžší.

Foto: Reuters

"Zjevně se snaží posílit před závěrečným kolem souboje," řekl agentuře Bloomberg Adrian Darley, manažer Gartmore Investments Management, jenž drží v Arceloru 1,5 procenta.

Peníze, politika a zase peníze

Celá kauza začala 27. ledna, kdy Mittal Steel nabídl za převzetí Arceloru 18,6 miliardy euro. Management Arceloru o dva dny později odmítl nabídku jako nepřátelskou, neboť se prý "strategie a plány obou firem velmi rozcházejí".

Poté se však do věci vložili politici. Ministři financí Francie a Španělska totiž vyjádřili nad tímto obchodem znepokojení a naznačili, že jsou proti tomuto spojení. Navíc premiér Lucemburska, které drží v Arceloru 6,5 procenta, řekl, že "využije všech dostupných prostředků", aby k akvizici nedošlo.

V dubnu pak Mittal Steel úmysl převzít lucemburskou firmu oficiálně oznámil Evropské komisi. Druhá polovina dubna se pak nesla ve znamení slovních přestřelek mezi šéfem Mittal Steel Lakšmi Mittalem a předsedou představenstva Arceloru.

Na konci dubna Arcelor oznámil, že by mohl zvážit nabídku, pokud by Mittal platil pouze v hotovosti, nikoli část v akciích.

V polovině května Mittal kontroval s tím, že pokud bude Arcelor ochoten zvážit jeho nabídku, na oplátku zvýší cenu.

"Tato společnost je mnohem cennější, než si někteří mohou myslet," řekl Guy Dolle, šéf Arceloru.

Boj na další frontě

Nedávno obě společnosti navíc oznámily své čtvrtletní výsledky. A obě shodně musely přiznat pokles zisku. Arceloru klesl o dvacet procent na 761 milionů euro, Mittalu dokonce o třicet pět procent na 576 milionů euro.

Mezi oběma firmami se rozhořel další spor, který se týká patentového práva. Arcelor žaluje Mittal u amerického soudu za to, že využívá jeho patent Usibor na posílení oceli k výrobě automobilů.

Mittal je v USA jedničkou v dodávkách automobilové oceli a k jeho zákazníkům patří například General Motors. Arcelor tuto ocel dodává do poloviny aut vyrobených v Evropě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy