Banky nechtějí peníze, úroky na spořicích účtech se drží nízko. Až na odvážné výjimky

Olga Skalková Olga Skalková
4. 12. 2018 7:20
Už minimálně přes rok klienti bank čekají na lepší zhodnocení peněz, které jim leží na jejich spořicích účtech. Základní sazba ČNB, od které se odvíjí úroky úvěrů a vkladů, vzrostla od loňského srpna z rekordně nízké úrovně 0,05 na současných 1,75 procenta. Úroky na spořicích účtech na to však nijak nezareagovaly. V poslední době se však může zdát, že se začalo blýskat na lepší časy. Podívejte se, která z českých bank nabízí momentálně vašim úsporách na spořicím účtu nejvyšší zhodnocení.
Foto: Reuters

Mimo záznam: Kompenzujeme si tam jiné věci

V hovorech mimo záznam někteří bankéři přiznávají, že vyšší výnos z ukládání volných peněz u ČNB jim pomáhá kompenzovat nižší příjmy z plateb kartami od obchodníků, kterým evropská regulace před dvěma roky snížila část poplatku z každé transakce.

Některé banky argumentují i tím, že v době skoro nulových sazeb ČNB klientům aspoň nějaké úročení vkladů poskytovaly, a když jsou nyní jejich úroky na vkladech konkurenceschopné, nebudou s dalším zvýhodňováním vkladů pospíchat.

Obecně bankám situaci ulehčuje pokračující silný nárůst vkladů v bankách. Podle statistiky ČNB za říjen vzrostl celkový objem vkladů meziročně skoro o sedm procent, v absolutních číslech skoro o 290 miliard.

Na následujících kartách se můžete podívat na kompletní přehled bank a jejich sazeb podle jejich dat a webu Finparáda.

 

Právě se děje

Další zprávy