Banky nechtějí peníze, úroky na spořicích účtech se drží nízko. Až na odvážné výjimky

Olga Skalková Olga Skalková
4. 12. 2018 7:20
Už minimálně přes rok klienti bank čekají na lepší zhodnocení peněz, které jim leží na jejich spořicích účtech. Základní sazba ČNB, od které se odvíjí úroky úvěrů a vkladů, vzrostla od loňského srpna z rekordně nízké úrovně 0,05 na současných 1,75 procenta. Úroky na spořicích účtech na to však nijak nezareagovaly. V poslední době se však může zdát, že se začalo blýskat na lepší časy. Podívejte se, která z českých bank nabízí momentálně vašim úsporách na spořicím účtu nejvyšší zhodnocení.
Foto: Thinkstock

Menší banky se růstu nebojí

  • Vstřícnější podělit se se svými klienty o vyšší výnos u ČNB jsou některé středně velké banky, které dávají najevo chuť se výrazněji zvětšovat.

"Současné nastavení našich sazeb především z pohledu velkých a středních bank je stále TOP nabídkou. Pokud dojde v roce 2019 k dalšímu zvyšování sazeb ČNB, pravděpodobně dojde k postupnému nárůstu i klientských sazeb," říká například mluvčí Raiffeisenbank Kopecká.

  • S lepším úročením jsou připraveny však přijít i banky, které už své úroky na spořicích účtech zvýšily.

"Sberbank CZ jako jedna z prvních zohlednila zvýšení základní sazby ČNB a již loni zvedla úročení spořicích účtů. Letos zvedla úroky na spořicích účtech již podruhé. Další zvýšení sazeb depozit v budoucnu nevylučujeme," říká Radka Černá, mluvčí Sberbank.

"Od srpna loňského roku jsme úročení spořicích účtů vylepšili dvakrát, plus jsme nabídli tři speciální akce s bonusovým úrokem pro stávající či nové klienty," říká Pavel Hejzlar, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot. "Pokud bude ČNB dál sazby zvyšovat, přijdeme s dalšími dobrými zprávami pro klienty," dodal Hejzlar.

"Hlavním faktorem není nutně reposazba ČNB, ale celkový stav trhu a konkurence. Chceme, aby naše nabídka pro zhodnocování úspor byla mezi špičkou na trhu," tvrdí Věra Pavlišová, ředitelka Úseku retailového bankovnictví banky Creditas.

 

Právě se děje

Další zprávy