Banky nechtějí peníze, úroky na spořicích účtech se drží nízko. Až na odvážné výjimky

Olga Skalková Olga Skalková
4. 12. 2018 7:20
Už minimálně přes rok klienti bank čekají na lepší zhodnocení peněz, které jim leží na jejich spořicích účtech. Základní sazba ČNB, od které se odvíjí úroky úvěrů a vkladů, vzrostla od loňského srpna z rekordně nízké úrovně 0,05 na současných 1,75 procenta. Úroky na spořicích účtech na to však nijak nezareagovaly. V poslední době se však může zdát, že se začalo blýskat na lepší časy. Podívejte se, která z českých bank nabízí momentálně vašim úsporách na spořicím účtu nejvyšší zhodnocení.
Foto: Sekyra Group

Velké banky vyčkávají a drží se při zdi

Situace se skoro vůbec nezměnila ve velkých bankách. Z odpovědí ČSOB, České spořitelny, Komerční banky a UniCredit, které on-line deník Aktulálně.cz oslovil, vyplývá, že úroky na spořicích účtech nechaly na úrovni poblíž nuly.

"Chováme se jako správný hospodář. Nezvyšujeme úroky na vkladech s ohledem na obrovský přebytek likvidity. Takové chování dává ekonomický smysl pouze pro banky, které vyjma vyšších úroků nemohou nový klientům nabídnout relevantní portfolio služeb," tvrdí Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

  • České banky mají dlouhodobě více peněz na vkladech, než potřebují na půjčování. Podle statistky ČNB v říjnu objem vkladů dosáhl 4,56 bilionu korun, na úvěrech banky měly rozpůjčeno 3,344 bilionu korun. Celkový balík volných peněz bank je teď kolem 1,2 bilionu korun.

"V české ekonomice je stále přebytek likvidity," říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy