Šedesát tisíc korun měsíčně za nic. Švýcaři hlasují o jednotné dávce pro každého

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 6. 2016 6:30
Jako první na světě rozhodnou Švýcaři v referendu o takzvaném základním či nepodmíněném příjmu. Co na tuto myšlenku říkají ekonomové?

Co si o základním příjmu myslí v zahraničí

Britský ekonom Guy Standing

"Rozhodně je důležité, jak výši základního příjmu nastavíte. Mluvíme tady o umírněné částce. Mělo by to být dost na to, abyste uhradili nájem a obstarali si jídlo. Mohlo by se zdát, že ty peníze přijdou vniveč, že je lidé utratí za alkohol a tabák a nebudou nic dělat. Dělali jsme ale testy v Indii a stal se pravý opak. Lidé, kteří dostávali základní příjem, pracovali více, byli produktivnější, měli dost energie a byli více angažovaní, protože se cítili bezpečněji. Potvrzují to i testy z dalších zemí,“ řekl Hospodářským novinám britský ekonom a profesor přednášející na Londýnské univerzitě Guy Standing, který myšlenku základního příjmu podporuje.

Alain Berset, švýcarský ministr vnitra

"Rozhodující je, že bychom s navrhovaným základním příjmem postavili na hlavu celý náš sociální systém. Systém, který byl budovaný krok za krokem a který je akceptován. Zajišťuje přitom existenci lépe, protože je cílenější a rozmanitější než nepodmíněný základní příjem. Možná jsou dobrodruzi, kteří to chtějí, ale já, jako zástupce vlády, mám zodpovědnost, před tím varovat," řekl Berset švýcarskému deníku Tages Anzeiger.

Philip Kovce, filozof, ekonom a jeden z propagátorů švýcarské iniciativy za základní příjem

"I když v referendu nezískáme většinu, vyhrajeme. Už teď jsme dosáhli úspěchu, protože se o nepodmíněném základním příjmu vede mezinárodní diskuze. Ještě nikdy se o tom tak intenzivně nemluvilo. Na tom půjde dál stavět," řekl Kovce německému Handelsblattu.

 

Právě se děje

Další zprávy